Tillsammans är vi starka

Porträtt av kommundirektör Emma Burstedt.

Emma Burstedt, kommundirektör.

Under natten till den 2 september föll det närmare 130 mm regn på olika platser i vår kommun. Det är en dubbel månadsranson som föll under bara några timmar. Det var oväntat och berodde på ett oväder som enligt SMHI inte skulle ha kommit så långt söderut som det gjorde. Det här ledde till stora problem och förödande översvämningar som drabbade både privatpersoner och verksamheter.

På natten till den 2 september gick det första larmet på reningsverket i Heby och därefter var vårt arbete i gång. Vi har inte gått upp i stabsläge och det beror på att vi klarat arbetet med vår ordinarie bemanning. Vi har däremot haft en ISF (Informations- och samordningsfunktion) igång sedan i lördags morse som hela tiden uppdaterat sig om läget, kommunicerat och haft kontakt med verksamheterna och andra aktörer som länsstyrelsen, SMHI, Trafikverket och region Uppsala.

Fokus på reningsverken

Vårt fokus låg tidigt på våra reningsverk. Till Heby reningsverk fick vi bryta strömmen i ett försök att rädda maskinparken. Vi vet ännu inte om vi lyckades. Just nu har vi säkrat elen och fått tillbaka strömmen i reningsverket och testar funktioner försiktigt. I Östervåla har vi haft reningsverket igång hela tiden men läget har varit mycket ansträngt. På övriga orter har reningsverken fungerat under viss påverkan. Vi är så tacksamma att ni invånare tidigt hörsammade vår vädjan om att använda avloppsnätet så sparsamt det går. Det är verkligen till stor hjälp och underlättar situationen.

Fantastiska verksamheter

Vår hemtjänst har trots utmaningar klarat sitt uppdrag. Medarbetarna har hittat lösningar för att kunna nå våra brukare. I några enstaka fall har vi tryggat situationen med hjälp av anhöriga. Våra skolor och förskolor är öppna som vanligt och våra skolskjutsar kunde gå som vanligt redan i måndags med undantag för en hållplats i Julmyra där vi fick hitta tillfälliga lösningar. Våra skolskjutsentreprenörer har lagt ned stor möda i att säkra upp skolskjutsarna vilket vi är mycket tacksamma för.

Hårt slag för föreningar

Vi har också föreningar som drabbats hårt. I Heby är Tegelvallen fortfarande översvämmad med höga vattennivåer. Det här är ett hårt slag för Heby AIF som driver anläggningen. Vi har en dialog med föreningen för att se vad vi kan hjälpa dem med just nu och framöver. Även Tegelbruksmuseet drabbades hårt och även där för vi en dialog för att se vad vi kan hjälpa till med.

Många drabbade invånare

Vi vet ju också att många av er har drabbats på det personliga planet. Våra lantbrukare har drabbats oerhört hårt. Först av torkan i början på sommaren och nu det här. En tragedi på så många sätt. Många av er har också drabbats av översvämningar i era fastigheter. Under tisdagen var vi ute och besökte några av er som drabbats i norra kommundelen. Det här är en kris på så många sätt och vi hoppas verkligen att ni får stöd och hjälp av de som kan hjälpa er bäst.

Uppfattning om det samlade läget

Under den fortsatta veckan har vårt fokus handlat om att bilda oss en uppfattning om det totala läget för kommunen. Vi besiktigar våra gator varje dag och håller också koll på skredrisken där vi vet att sådan kan finnas. Vi jobbar för fullt för att få igång reningsverket i Heby igen och säkerställa funktionerna vid övriga reningsverk.

Viktigt att vi bryr oss om varandra

Jag vill passa på att uppmana alla att hålla lite koll på människor som finns omkring oss. Många har drabbats personligen och mår dåligt. Då gäller det att vi finns där och ser varandra.

Stort tack!

Till sist – STORT TACK till alla som kämpar i detta. Till alla som hört av sig till oss, till alla som grävt, pumpat och bekämpat vattnet på egen hand, till alla som hjälpt till att sprida viktig samhällsinformation, till alla som hjälpt till så att samhället har kunnat fortsätta att fungera och framför allt tack för att ni har ställt upp för varandra. Vi kan bara konstatera att TILLSAMMANS är vi STARKA!

Emma Burstedt, kommundirektör

Sidinformation

Senast uppdaterad:
8 september 2023
Sidan publicerad av:
Camilla Röjerås