Vi flaggar för samernas nationaldag

Händer håller i jord

Idag, tisdagen den 6 februari, är den samiska flaggan hissad utanför kommunhuset med anledning av samernas nationaldag som är gemensam för alla samer oavsett var de bor.

Historien bakom samernas nationaldag är att det första samiska landsmötet hölls i Tråante/Trondheim den 6 februari 1917. Mötet samlade över hundra samer från Sverige och Norge och det var första gången som nord- och sydsamer från Sverige och Norge samlades till ett gränslöst möte för att diskutera gemensamma utmaningar. Därför har den 6 februari valts som en viktig symboldag för alla samer oavsett vilket land man bor i.

Egen flagga sedan 1986

1986 godkändes samernas officiella flagga som enar alla samer. Den är formgiven av Astrid Båhl från Skibotn i Troms i Norge. Cirkeln är en sol- och månesymbol. Solringen är röd och månringen är blå. Färgerna kommer från den samiska dräkten.

Samiska bosättningar i Heby kommun

Heby kommun har sin egen samiska historia. De två sydligaste undersökta samiska bosättningarna finns här. Arkeologiska undersökningar har gjorts under de senaste åren kring Ingbo på Östa och i Östervåla. Det har handlat om att ta reda på vilken typ av samiskt liv som levdes i vårt område.

Läs mer om samernas nationaldag Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Läs mer om Samiska spår i Mellansvarige - digitalt museum Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Källa: www.sametinget.se

Sidinformation

Senast uppdaterad:
6 februari 2024
Sidan publicerad av:
Camilla Röjerås