Svartsjuka är inte romantiskt

Händer håller i jord

"Svartsjuka är inte romantiskt" är en kampanj som riktar sig till dig som är ung och i en partnerrelation. Den vill väcka eftertanke över vad som är en bra relation och vad som inte är det.

Ungdomar är en särskilt utsatt grupp när det gäller våld i nära relationer. Enligt statistik från Brottsförebyggande rådet så uppger var fjärde flicka/ung kvinna i åldern 16-24 år att hon utsatts för våld av en partner eller före detta partner.

Vad är våld?

Våld i en relation är när en person utövar våld mot sin flickvän, pojkvän eller partner. Våld kan vara många olika saker och utövas i olika relationer. Det kan till exempel handla om någon du träffar, har en sexuell relation med, är tillsammans med eller tidigare har haft en relation med. Våldet kan till exempel vara fysiskt, psykiskt, sexuellt eller digitalt. Våld är aldrig okej och det är ofta en brottslig handling. Du har rätt till stöd och hjälp!

Stöd finns att få för alla

På kampanjens hemsida svartsjukaarinteromantiskt.se Länk till annan webbplats. Länk till annan webbplats.finns mer information för både dig som är utsatt, du som utsätter, närstående, förälder, kompis eller yrkesverksam. Här kan du få konkreta råd, tips och stöd.

Är du själv eller någon du känner utsatt? Här finns hjälp:

Är situationen akut?

I en akut situation, ring alltid larmnumret 112.

Ungarelationer.se

Unga relationer ger stöd och information till dig under 20 år som blir utsatt i en relation, är kompis till någon som blir det, eller är den som utsätter. Chatten är öppen varje kväll mellan klockan 20 och 22.

Webbplats: www.ungarelationer.se Länk till annan webbplats.Länk till annan webbplats. Länk till annan webbplats.

Killar.se

Killar är en stödchatt som drivs av organisationen MÄN och riktar sig till alla som definierar sig som kille mellan 10 och 20 år. Chatten är öppen söndag till torsdag mellan klockan 19 och 21.

Webbplats: killar.se Länk till annan webbplats.Länk till annan webbplats. Länk till annan webbplats.

Välj att sluta

Välj att sluta är en nationell stödtelefon som riktar sig till dig som vill förändra ett kontrollerande eller våldsamt beteende. Hit kan du också vända dig om du är utsatt för våld eller har frågor om ilska eller våld.

Webbplats: www.valjattsluta.se Länk till annan webbplats.Länk till annan webbplats. Länk till annan webbplats.
Telefon: 020-555 666

Unizons tjej- och ungdomsjourer

På unizonjourer.se/ung kan du som är ung få svar på dina funderingar om våld, kroppen och relationer. Du kan läsa andras frågor och svar i vår frågelåda, göra relations-quiz och chatta med Unizons tjejjourer och ungdomsjourer. Stödet är gratis och det går bra att vara anonym. Vi stöttar, lyssnar och står vid din sida.

Webbplats: www.unizonjourer.se/ung Länk till annan webbplats.Länk till annan webbplats. Länk till annan webbplats.

Roks tjejjourer

Roks tjejjourer stöttar och hjälper dig som definierar dig som tjej eller kvinna mellan åldrarna 8 och 30 år. Alla som jobbar inom Roks tjejjourer är tjejer och kvinnor. Du kan chatta, mejla eller ringa helt anonymt.

Webbplats: www.rokstjejjourer.se Länk till annan webbplats.Länk till annan webbplats. Länk till annan webbplats.

Ungasjourer.se

Ungajourer är en webbplats där du hittar alla tjejjourer, transjourer, killjourer och ungdomsjourer. Med dem kan du som är barn, ung eller ung vuxen chatta, mejla eller ringa helt anonymt.

Webbplats: www.ungasjourer.se Länk till annan webbplats.Länk till annan webbplats. Länk till annan webbplats.

Socialtjänsten i Heby kommun

Du har rätt att få hjälp av kommunen oberoende av vilken typ av våldsutsatthet du lever med. Det gäller oavsett om du har gjort en polisanmälan eller inte. Om du behöver hjälp kan du ringa oss på Barn och familj: 0224-360 30

Är det akut och efter kontorstid ringer du socialjouren i Uppsala: 018-15 00 00

Kvinnofridslinjen

Kvinnofridslinjen är en nationell stödtelefon för dig som utsatts för hot, fysiskt, psykiskt eller sexuellt våld. Du som är anhörig eller vän kan också ringa. Kvinnofridslinjen är öppen dygnet runt. Samtalet är gratis och du kan vara anonym.

Webbplats: www.kvinnofridslinjen.se Länk till annan webbplats.Länk till annan webbplats. Länk till annan webbplats.
Telefon: 020-50 50 50

Nationell kvinnojour och stöd på teckenspråk

Nationell kvinnojour som hjälper döva, hörselskadade och dövblinda kvinnor, icke-binära och unga tjejer från 15 år och uppåt. Här går det att få stöd och hjälp direkt på svenskt teckenspråk.

Webbplats: www.nkjt.se Länk till annan webbplats.Länk till annan webbplats. Länk till annan webbplats.

UMO

UMO är en ungdomsmottagning på nätet för alla som är mellan 13 och 25 år. Här kan du få kunskap om kroppen, sex, relationer, psykisk hälsa, alkohol och droger, självkänsla och mycket annat. Du kan också hitta en mottagning nära dig och ställa en personlig fråga.

Webbplats: www.umo.se Länk till annan webbplats.Länk till annan webbplats. Länk till annan webbplats.

Youmo

Youmo är en webbplats med delar av UMO på flera språk.

Webbplats: www.youmo.se Länk till annan webbplats.Länk till annan webbplats. Länk till annan webbplats.

Bris

Hit kan du upp till 18 år vända dig om du behöver stöd. Du kan ringa eller chatta med en kurator. Telefonen och chatten är alltid öppen – även på natten.

Webbplats: www.bris.se Länk till annan webbplats.Länk till annan webbplats. Länk till annan webbplats.
Telefon: 116 111

RFSL stödmottagning

Stödmottagningen erbjuder nationellt stöd för HBTQI-personer utsatta för trakasserier, hot och våld. Även närstående och vänner till våldsutsatta hbtq-personer kan vända sig hit samt yrkesverksamma som möter våldsutsatta hbtqi-personer.

Webbplats: RFSL Stödmottagning Länk till annan webbplats.Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Länk till annan webbplats.
Telefon: 020-341 316

Vill du vara anonym så finns telefontid torsdagar mellan kl 9-12. Övriga dagar kan du lämna namn och telefonnummer så ringer de upp.

För dig som förälder

Det är viktigt att du som förälder och/eller vårdnadshavare har kunskap om att våld i ungas relationer förekommer. Genom att vara en medveten förälder kan du hjälpa till att förebygga och stoppa våldet. På ungarelationer.se kan du läsa mer om vad du som vuxen ska vara uppmärksam på och vad du kan göra.

Vad kan du som vuxen göra för ungas relationer (ungarelationer.se) Länk till annan webbplats.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
12 februari 2024
Sidan publicerad av:
Linda Ahlin