Juryn träffades"rakt i hjärtat" av Kulturskolan - nu finalister på teaterfestival 24-26 maj

Händer håller i jord

Kulturskolan är en av 8 finalister av 73 medverkande teatergrupper från hela Sverige. Juryns motivering: "De träffade oss rakt i hjärtat". Riksteaterns teaterfestival Länk ordnas vartannat år runt om i Sverige. Festivalen avslutas sedan med en nationell final på Riksteaterns scen i Stockholm.

Under våren har Riksteaterns stora teaterfestival Länk pågått runt om i Sverige och nu är vår Kulturskola utvalda som en av 8 finalister till den avslutande nationella finalen i Stockholm 24-26 maj. Under våren 2024 har teatergruppen i Östervåla varit på den regionala festivalen på Folkteatern Gävleborg i Gävle och spelat föreställningen "Glöm aldrig Trine". Där har man setts av jurymedlemmar från Riksteatern som fastnat för Kulturskolans tolkning av pjäsen. Mer om vad Länk är Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Heby kulturskola träffar oss rakt i hjärtat med sin starka och samspelta tolkning. Rum och situationer förvandlas och förändras genom lekfulla och eleganta lösningar, allt med en genomgående innerlig och angelägen ton. De bjuder på en modig och personlig uppsättning som tar fasta på både den varma humorn och djupa allvaret i "Glöm aldrig Trine.

Juryn som består av scenkonstärer motiverar sitt val med att Kulturskolan i Heby träffar dem "rakt i hjärtat med sin starka och samspelta tolkning. Rum och sitationer förvandlas och förändras genom lekfulla och eleganta lösningar, allt med en genomgående innerlig och angelägen ton. De bjuder på en modig och personlig uppsättning som tar fasta på både den varma humorn och djupa allvaret i "Glöm aldrig Trine".

Emilia Karlsson som spelar huvudkaraktären Trine tycker att det är jättekul och spännande att få åka till finalen i Stockholm och spela föreställningen igen. Hela teatergruppen är taggade på att åka.

Emila Karlsson spelar huvudrollen i "Glöm aldrig Trine"

Emilia Karlsson spelar huvudrollen i "Glöm aldrig Trine"

-Det är roligt att hälften av oss i gruppen aldrig spelat teater innan, och så blir vi finalister. Vi har redan vunnit, säger hon.

Att ta sig an karaktären Trine är roligt men en utmaning.

- Jag är på scenen nästan hela tiden, pjäsen igenom. Det är så mycket tid, och så ska jag bygga upp Trines utveckling långsamt och hitta rätt tempo, det är svårt. Vi har ju också valt att låta Trine gestaltas av bara en person, i manus står att det är 4-5 personer. Men det är också något som särskiljer vår tolkning från de andra grupperna i festivalen som valt samma pjäs, säger Emilia.

Nu väntar inläsning av manus och så ska teatergruppen träffas ett par gånger innan finalen för att repetera föreställningen som de inte har spelat sedan regionfestivalen i Gävle i mars.

Frågor om föreställningen eller Länk

Kontakta Anja Björck, teaterlärare Kulturskolan
anja.bjorck@heby.se
070-735 97 05

Sidinformation

Senast uppdaterad:
14 maj 2024
Sidan publicerad av:
Charlotta Nord