Nödvattenövning med många aktörer

Händer håller i jord

Vad händer om giftiga ämnen läcker ut i vårt grundvatten eller om en större vattenledning går sönder?

Vid kris eller krig så är det kommunens ansvar att se till att tillgången till vatten säkerställs. Heby kommun har fem egna vattentankar för nödvatten som kan fyllas och transporteras till olika platser i samhället om det skulle behövas. Varje tank rymmer 1000 liter vatten. Skulle vi behöva fler tankar finns det att få genom VAKA som är Livsmedelsverkets nationella förstärkningsresurs för nödvattenförsörjning.

Många aktörer övade

För att på bästa sätt kunna förbereda sig för en eventuell händelse så övade Heby kommun med Tekniska enheten och Beredskapssamordnare, Livsmedelsverket, FRG (Frivilliga Resurs Gruppen), Länsstyrelsen och Beredskapssamordnare och VA-anställda från Enköpings- och Håbo kommuner på just ett nödvatten scenario. En så kallad nödvattenövning där deltagarna fick prova på de olika stegen i att få ut nödvatten till medborgare eller företag.

Övning ger färdighet

De fem mobila tankarna behöver monteras och en speciell plastpåse behöver installeras. Sedan ska tanken fyllas vid en vattenpost och lyftas upp på lastbil med kran för vidare transport. En fylld tank väger cirka ett ton. Allt detta utfördes under övningen och deltagarna fick i grupper montera ihop tankar.

- Det är alltid bra att öva och speciellt med fler aktörer så att vi alla får samma bild av hur det kan se ut. Nu får vi ett praktiskt handlag för att hantera nödvattenutrustningen och vi kan nätverka med relevanta aktörer säger Niclas Lind VA-ingenjör Heby kommun

- Tillgången till vatten är ju central vid många olika händelser därför är det viktigt att vi övar tillsammans och har en beredskap säger Marie Löfgren, beredskapssamordnare i Heby kommun

Sidinformation

Senast uppdaterad:
8 oktober 2024
Sidan publicerad av:
Linda Ahlin