En vecka fri från våld
Den här veckan uppmärksammar vi kampanjen ”En vecka fri från våld” Veckan är ett initiativ skapat av Unizon och MÄN och stöds av Jämställdhetsmyndigheten, Sveriges kommuner och Regioner och Länsstyrelserna. Syftet är att påvisa att våld går att förebygga.
Vi i Heby kommun vill särskilt uppmärksamma hur vi som organisation enskilt och tillsammans arbetar för en förändring för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor. Vi har ett ständigt pågående arbete i samverkan med andra aktörer som företag och polis rörande våldsprevention och för en ökad trygghet.
Sju frågor om våld
Ett av de sätt som vi arbetar preventivt är med hjälp av ”sju frågor om våld”. Det är sju frågor som ställs kring våld till både barn och vuxna. Portalen i Heby kommun använder sig av frågeställningarna på rutin och frågar alla deltagare kring våld och våldsutsatthet.
- Det här är ett jätteviktigt ämne som jag och mina verksamheter/projekt brinner starkt för säger Johanna Stålhand, Enhetschef för Portalen.
Både direkt och indirekt våld påverkar
Portalen är ett samlingsnamn för flera olika verksamhetsgrenar och externt finansierade projekt. Det övergripande målet för hela Portalen är att stödja kommuninvånare till studier, arbete och självförsörjning.
- Vi vet att målgruppen vi möter inom ramen för Portalen tyvärr är väl-, kanske till och med över representerad, när det handlar om våld i nära relation. Det finns dessutom fortsatt stora kunskapsluckor kring hur direkt våldsutsatthet och indirekt utsatthet som t ex att bevittna våld kan påverka oss människor negativt under en livstid.
Exempel på konsekvenser av att både indirekt och direkt våldsutsatthet kan vara val av destruktiv partner, isolering, sjukrivning, psykisk ohälsa och somatisk smärta.
Viktigt att alla får samma frågor
Det är viktigt att professionella parter, myndigheter och instanser frågar om våld och våld i nära relation på rutin och inte på indikation.
- Det blir problematiskt utifrån att man absolut inte kan se eller sia om vem som utsätts eller utsätter någon för våld i nära relation. Om vi skulle agera på det sättet risker vi både att missa personer som behöver stöd och att den som väl blir tillfrågad också kan känna sig utsatt och ställa sig frågan ”varför frågar du just mig? Ser jag ut som en som blir utsatt eller utsätter andra?” säger Johanna.
Styrkan i metoden
I augusti 2019 gav regeringen Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Migrationsverket, Socialstyrelsen, och Jämställdhetsmyndigheten i uppdrag att verka för att öka upptäckten av mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer. Nationella nätverket för Samordningsförbund (NNS) i ledning av Anita Kruse, fick uppdraget att pröva hur samordningsförbunden kunde utgöra en plattform för att öka upptäckten av våld.
- Inom ramen för ett av flera externt finansierade projekt fick vi på Portalen för något år sedan kontakt med Anita Kruse och arbetsmetoden sju frågor om våld. Metoden bygger på ett systematiskt arbetssätt utifrån sju validerade frågor om våld och våldsutsatthet. Styrkan i metoden är att man frågar alla, män som kvinnor, återkommande med en fastslagen intervall säger Johanna
Vi växer
Vi står just nu inför en omstart och implementering av arbetsmetoden, eftersom Portalen vuxit och fått flera nya kollegor ombord. Under november månad startar arbetsprocessen igång tillsammans med med Socialtjänsten.
- Vår förhoppning är att vi från och med 2025 kommer att ha arbetsmetoden implementerad och att vi i och med det kommer att öka kunskapen om våld i nära relation, dess negativa konsekvenser samt var stöd finns att få, säger Enhetschef Johanna Stålhand
Är du utsatt eller utsätter du andra för våld? Det finns hjälp att få!
112
https://www.sosalarm.se/trygghet/viktiga-telefonnummer/112 Länk till annan webbplats.
Telefon: 112
Polisen
https://polisen.se/utsatt-for-brott Länk till annan webbplats.
Telefon: 114 14
Kvinnofridslinjen
https://kvinnofridslinjen.se Länk till annan webbplats.
Telefon: 020 – 50 50 50
Brottsofferjouren
https://www.brottsofferjouren.se Länk till annan webbplats.
Telefon: 116 006
BRIS
https://www.bris.se/for-vuxna/start/ Länk till annan webbplats.
Telefon: 077 – 150 50 50 (svenska)
Telefon: 077 – 448 09 00 (arabiska)
Roks
www.roks.se Länk till annan webbplats.
Viktiga lokala telefonnummer
Kvinnojouren Solrosen
Telefon: 070 461 03 61
Familjeteamet
Telefon: 0224-361 89
Kvinnojouren i Uppsala
Telefon: 018-10 10 49
Vid oro för att ett barn far illa kan du göra en orosanmälan hos socialtjänsten i Heby kommun 0224-360 00
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 18 november 2024
- Sidan publicerad av:
- Linda Ahlin