En vecka fri från våld-våldsprevention på schemat

Maygunn Hole

Maygunn Hole

Den här veckan uppmärksammar vi kampanjen ”En vecka fri från våld” Veckan är ett initiativ skapat av Unizon och MÄN och stöds av Jämställdhetsmyndigheten, Sveriges kommuner och Regioner och Länsstyrelserna. Syftet är att påvisa att våld går att förebygga.

Vi i Heby kommun vill särskilt uppmärksamma hur våld kan förebyggas och hur vi som organisation enskilt och tillsammans arbetar för en förändring för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor. Vi har ett ständigt pågående arbete i samverkan med andra aktörer som företag och polis rörande våldsprevention och för en ökad trygghet.

Våldsprevention på schemat

Ett av de sätt som vi arbetar preventiv är med hjälp av ny framtagna våldspreventiva team i skolan som ska undervisar årskurs sju i vad våld är och vilka olika sorters våld det finns.

- Under 2022 uppmärksammades det att det fanns ett behov av att stärka det våldspreventiva arbetet bland barn och ungdomar i Heby kommun. Dels lyftes det i våra lägesbilder utifrån det brottsförebyggande arbetet där både skolor och kultur och fritid uppmärksammade det som en utmaning. Dels så kunde Socialtjänsten bekräfta bilden med att ca 50 % av orosanmälningar avseende barn och unga rörde våld samt att Familjeteamet hade en ökning av våldsärenden säger Maygunn Hole, chef för elevhälsan i Heby kommun.

Lektioner för årskurs sju

Hälsoäventyret som är en hälsofrämjande pedagogisk verksamhet med uppdrag att stärka barn och ungdomars hälsa har tagit fram ett lektionsupplägg om våldsprevention utifrån psykiskt, fysiskt och sexuellt våld. Det är det utbildningsmaterial som de nya våldspreventiva teamen använder sig av när det är ute i årskurs sju och undervisar. Tanken med att utbildningen sker i just årskurs sju är att det är ett bra tillfälle att prata kring bland annat trygghet och värdegrund när det bildas nya grupper när eleverna börjar högstadiet.

- På vårterminen 2023 genomförde vi utbildning för alla rektorer, förvaltningsledning, och all skolpersonal på Heby och Östervåla skolor i årskurs sju till nio. Där fick deltagarna grundläggande kunskaper inom våldsprevention och hur detta kopplar an till skolans grundläggande uppdrag och ansvar med plan för kränkande behandling. Nu under vårterminen har två klasser i årskurs sju, en i Heby och en i Östervåla pilot- testat lektionsmaterialet och upplägget säger Maygunn

Östervåla och Heby har egna team

Lektionsmaterialet omfattar 4 lektionstillfällen och genomförs inom en tidsperiod på cirka två veckor för att hålla det aktuellt. Båda skolorna har nu egna team som arbetar med att hålla utbildningarna för årskurs sju. Teamen består främst av elevhälsomedarbetare/socialpedagoger och skolvärdar.

- Målsättningen är att teamen ska vara ambassadörer för arbetssättet, men att hela skolan arbetar med att öka kunskapen och förståelsen för vålds frågan dels utifrån de utbildningsinsatser de har tagit del av men också utifrån i skolans ordinarie arbete med plan för kränkande behandling säger Maygunn.

Är du utsatt eller utsätter du andra för våld? Det finns hjälp att få!

112
https://www.sosalarm.se/trygghet/viktiga-telefonnummer/112 Länk till annan webbplats.
Telefon: 112

Polisen
https://polisen.se/utsatt-for-brott Länk till annan webbplats.
Telefon: 114 14

Kvinnofridslinjen
https://kvinnofridslinjen.se/ Länk till annan webbplats.
Telefon: 020-50 50 50

Brottsofferjouren
https://www.brottsofferjouren.se Länk till annan webbplats.
Telefon: 116 006

BRIS
https://www.bris.se/for-vuxna/start/ Länk till annan webbplats.
Telefon: 077 – 150 50 50 (svenska)
Telefon: 077 – 448 09 00 (arabiska)

Roks
www.roks.se Länk till annan webbplats.

Viktiga lokala telefonnummer

Vid oro för att ett barn far illa kan du göra en orosanmälan hos socialtjänsten i Heby kommun 0224-360 00

Sidinformation

Senast uppdaterad:
20 november 2024
Sidan publicerad av:
Charlotta Nord