Morgongåva skola
vill att alla ska med!

Satu Nivala och Jenny Andersson

Satu Nivala och Jenny Andersson

Morgongåva skola har under en längre tid arbetat mycket strukturerat med sitt SKA-arbete (systematiska kvalitetsarbete). Arbetet är ett sätt att ständigt utvärdera sig själv och att prestera bättre med eleverna i fokus.

- Vi utvärderar ständigt oss själva som organisation och följer upp resultat och ser om vi når dit vi vill. Arbetet förnyar och förbättrar oss hela tiden och vi vill såklart främja alla våra elevers utveckling och lärande säger Satu Nivala, lärare på Morgongåva skola.

Fysiska lärmiljöer i fokus

En följdeffekt av de kontinuerliga SKA arbetet är att skolan också kan identifiera nya områden för att bli ännu bättre. Ett område som nu har skolans fokus är de fysiska lärmiljöerna.

- De handlar naturligtvis om inomhusmiljöer som klassrum, trapphus och korridorer men även om våra utemiljöer, säger Satu.

Skolan har haft Jenny Åkerblom från närvaroteamet i Heby kommun på plats vid två tillfällen för att diskutera den fysiska lärmiljön

- Hon har utmanat oss en hel del och har lagt mycket fokus på rasterna på skolgården. Just rasten kan vara en utmaning för många elever säger Jenny Andersson, speciallärare på Morgongåva skola.

Zoner och schemalagd aktivitet

Skolan har numera skolgården uppdelad i zoner med schema för vem av medarbetarna som ska vara i vilken zon. På så sätt blir ingen zon otrygg eller obemannad.

- Vi har också scheman för aktiviteter som man kan göra på rasten om man vill. Aktiviteterna leds av våra trivselledare som är våra egna elever och vår förstelärare Ammar Shooman som är idrottslärare, säger Jenny.

Inomhus

Förutom utomhusmiljön så har mycket hänt inomhus också för att lärmiljön ska var trygg och tillgänglig för alla.

- Vi har olika rutiner som vi arbetar med för att minska ljudnivån och störande ljud. Vi har exempelvis ljudtrösklar och när man kliver över dem så ska man vara tyst. Ofta tar barnen med sig den ljudvolymen de har utanför klassrummet in i klassrummet så det påverkar även miljön i klassrummet, säger Satu.

- Vi har också särskilda ingångar från gården så att eleverna delas upp när de går in, det minskar ljudvolymen en del, säger Jenny.

Trygghet och förutsägbarhet är bra för alla

Skolan har också bildstöd i varje klassrum som ser lika dant ut vilket klassrum du än befinner dig i. De har också köpts in White boards och ståbord för att elever ska kunna få vara mer aktiva i klassrummen.

- Vi har utgått från de barn som har störst behov och utifrån behoven tagit fram lösningar för att förbättra lärmiljön för alla elever på skolan. Trygghet och förutsägbarhet är bra för alla, säger Satu.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
25 februari 2025
Sidan publicerad av:
Linda Ahlin