Sandupptagning våren 2025,
1200 ton sand ska upp
%203131267-gatusopning-pa-nara-hall.jpg)
Nu planeras vårens sandupptagning för fullt. Planen är att börja när beredskapen för vinterväghållningen är över 15 april, men om vädret tillåter får entreprenörerna starta en vecka tidigare.
Sandupptagning är väldigt väderberoende. Maskinerna som används vid sandupptagningen är utrustade med bevattning för att minska damm och kräver därför att det är plusgrader. Snövallar och snöhögar måste ha smält bort och vi vill inte riskera att behöva halkbekämpa efter att vi sopat. Blir det för mycket regn så är risken att maskinerna som används sätter igen sig. Därför brukar sandupptagningen var igång på allvar i mitten av april.
Två upphandlade entreprenörer för upptagning
Även detta år har vi två upphandlade entreprenörer vilket blev succé förra året och vi tror att det blir lika bra detta år. Entreprenören väljer vilken ort de börjar sitt arbete i så det passar deras upplägg bäst för att så effektivt som möjligt sopa upp sanden.
Aktuell uppdelning för norra och södra kommundelen
Nedan kan du se uppdelningen som är gjord för norra och södra kommundelen:
Norr: Östervåla, Harbo, Tärnsjö, Runhällen och Huddunge
Söder: Heby, Morgongåva och Vittinge
Sopning även under kvällen för effektivitet och säkerhet
Sopningen kommer även utföras kvällstid vilket gör det effektivare och säkrare att arbeta på tex mindre trafik och människor i rörelse. Damm och visst buller kommer att uppstå men vi försöker minimera detta i den mån det går.
Vanliga frågor/felanmälningar vi får
Vanliga felanmälningar vi får in under perioden när vi utför sandupptagning är att entreprenören lämnat mycket sand kvar efter att de sopat. Oftast sker sopningen i fler steg, först framsopning från tex grönytor, sedan grovsopning och sist finsopning. Därför kan det ligga framsopad sand kvar i väntan på grovsopning och finsopning.
Maskinerna behöver tömmas
Sopmaskinerna rymmer en ganska liten mängd sand därför behöver de tömmas under arbetets gång. Tömmningen görs på ett antal utsedda platser som är särskilt utsedda för att det inte ska störa trafiksäkerhet eller omgivning. När all sopning är slutförd kommer högarna med sand att fraktas bort.
Som fastighetsägare kan du hjälpa till och underlätta arbetet
Det finns en del saker som du som fastighetsägare kan göra för att underlätta arbetet med sandupptagningen.
- Sopa gärna ut sanden från tomtgränser, mura, staket men gör det innan maskinerna kommer.
- Sand från gårdar och parkeringsplatser får inte sopas ut på gatan.
- Se gärna över era häckar och träd så att de inte hänger ut över gatorna eller skymmer sikt. Få mer information här: häckar och träd i gatumiljö
- Parkera era bilar på egen fastighet.
- Ställ sopkärl inne på er fastighet.
- Återvinn gärna sanden som ligger på gatan. Sopa ihop ett par hinkar och ställ undan inför kommande vinter.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 20 mars 2025
- Sidan publicerad av:
- Linda Ahlin