Skolköken i Heby och Östervåla
satsar för mindre matsvinn

Lars Bergkvist och Jonas Ahlin
Matsvinn är alltid i fokus och något som köken i hela kommunen alltid arbetar med; men i köken på Heby och Östervåla skolor har man extra fokus på frågan just nu.
- Vi är med i ett pilotprojekt för att försöka få ner matsvinnet ännu mer. Målbilden är att få ner svinnet till 20 gram per barn och dag säger Lars Bergkvist, köksansvarig på Heby centralkök.
Orsaken till svinnet
I projektet försöker köken bland annat se orsaken till varför elever kastar mat.
- Vi har tre hinkar som är uppmärkta med ”inte min smak”, ”tog för mycket” och ”hann inte äta upp”. Just nu så är det hinken ”inte min smak” som får mest i sig. Därför är det också viktigt för eleverna att ta lite mindre mat först om de är osäkra på om de tycker om maten eller inte, säger Lars.
Fler aktiviteter
Flera åtgärder som man funderar på att genomföra är också att besöka eleverna på en hemkunskapslektion och även att skicka ut information till föräldrar.
- Vi gör det här i första hand för att minska vårt klimatavtryck, sedan är det också förenat med en kostnad att slänga mat så rent ekonomiskt är det också en viktig fråga säger Lars
Större medvetenhet
Att köken och eleverna är mer medvetna idag om matsvinn är tydligt för Lars
- När jag började här så mättes inget matsvinn sedan dess har vi kommit långt och vi har arbetat enormt mycket med frågan och det kommer vi fortsätta att göra.
Lagad mat från grunden
Det är inte bara eleverna som behöver se över hur de tar mat, köken i sig behöver också arbeta och laga mat så att så lite svinn som möjligt uppstår.
- Idag lagar vi all mat från grunden hos oss och målet är att använda hela råvaran. Tar man en morot till exempel så använder vi blasten för att koka grönsaksfond och skalet grillar vi och har till soppa, säger Lars
Bakar bröd
Heby centralkök bakar också allt bröd själva och kan även där använda överblivna grönsaker i brödet. Köket har just fått en ny kock, Jonas Ahlin som är extra svag för bakning.
- Det är bröd både till alla luncher och till mellanmål, efterrättsbröd och fröknäcke säger Lars.
Fryser in mat
All mat som tillagas i köket utgår från systemet Meschi. I systemet så beräknas råvaroåtgång och maten näringsberäknas.
- Om beräkningen visar att vi ska tillaga 90 kilo fisk så lägger vi oss ofta lägre på 75 till 80 kilo. Vi är självklart alltid beredda att gå in och göra i ordning mer mat om det skulle behövas.
All tillagad mat som blir över efter dagen fryses in och sparas till ett annat tillfälle och kan ställas fram som ett alternativ under en annan dag. Heby centralkök säljer också klimatsmarta matlådor för 30 kr till medarbetare i kommunen.
- Det innebära att man som medarbetare kan komma ner till oss mellan 12:15 och 12:30 och fylla på en egen matlåda som man har med sig själv, säger Lars
Hållbarhetsarbete och arbetsglädje
I Heby Centralkök har det hänt mycket kring arbetet med hållbarhet de senaste åren. Inte bara har köket arbetar aktivt med matsvinn, de har också ställt om sina rutiner för att nu arbeta mycket mer energieffektivt än tidigare. Den största förändringen är nog ändå att matlagningen görs från grunden, något som Lars som arbetat som kock i 30 år brinner för.
- Vi har arbetsglädje och vill testa och prova på nya saker. Vi får också ett stort och fint gehör från vår chef Mikael i vårt utvecklingsarbete. Han är lika testbenägen som vi. Ett exempel på det är ju fruktinsamlingen förra hösten där vi bad ortsbor att komma med frukt och bär de själva inte använde. De blev jättelyckat och vi kokade kräm, mos, saftsoppor och sylt så det stod härliga till. VI är så tacksamma och kommer att gör om det igen, säger Lars
Smakbord i framtiden
Lars är sugen på att få till ett ”smakbord” i matsalen på Heby skola för att eleverna ska få testa på olika nya smaker.
- Att eleverna får i sig näringsriktig kost som de tycker om är ju alltid målet. Om de sedan får utveckla sina smaklökar och testa på nya saker på vägen så är det väll ett plus säger Lars.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 2 april 2025
- Sidan publicerad av:
- Linda Ahlin