ISA 2.0 för ökad
måluppfyllelse i skolan

Jenny Olsson, Maygunn Hole, Elin Jansson och Fanny Svinghammar.
På Östervåla och Heby högstadieskolor drivs projektet ISA 2.0 sedan januari 2025. Projektet är delfinansierat av Europeiska socialfonden och Region Uppsala är projektägare.
Ett av målen med projektet är att öka måluppfyllelsen för eleverna på högstadiet.
- För att öka måluppfyllelsen behöver vi ha ökad skolnärvaro och för att få det är det viktigt att ha trygga relationer i skolan säger Maygunn Hole, barn- och elevhälsochef i Heby kommun och projektledare för ISA 2.0 i kommunen.
Träffat alla elever i årskurs 7 och 8
I projektet har man tagit fram statistik på elevernas måluppfyllelse och närvaro för att ha som underlag till projektets mål. Projektmedarbetarna har träffat alla elever i Åk 7 och 8 för att få en nulägesbild om trygghet och närvaro. Utifrån den kartläggningen planerar man nu olika nya insatser och aktiviteter på skolorna både på individ- och gruppnivå.
- Det finns redan många olika aktiviteter och insatser i projektet, allt ifrån individuella samtal till rastaktiviteter och stöd till våra pedagoger säger Maygunn
Samarbete för placerade elever
Förutom måluppfyllelse finns även ett annat fokus som handlar om placerade elever. Här är projektets mål att få till bättre rutiner och optimera mottagandet av den placerade eleven.
- Vi har påbörjat ett samarbete med socialtjänsten och vi har en rutin idag som vi gärna vill göra ännu bättre. När det gäller just placerade elever så är det socialtjänster i andra kommuner som vi ska samarbeta med och det är därför viktigt att vi i Heby kommun är tydliga med hur vi arbetar utifrån nationella riktlinjer säger Maygunn.
En del av det dagliga arbetet
Projektet, som ägs av Region Uppsala, pågår till sommaren 2027. Tanken är att arbetssätt och aktiviteter som tas fram under projektet ska implementeras och vara en del av det dagliga arbetet vid projektets slut.
- Vikten av relationer och framförallt relationer med en trygg vuxen är stor för att unga ska nå sina mål i skolan. Vi ska skapa ett årshjul för aktiviteter som vi tar fram för att just skapa trygga relationer i skolan säger Maygunn.
I projektet arbetar förutom Maygunn, även projektledare Elin Janson, Jenny Olsson, kurator på Östervåla skola årskurs sju till nio och Fanny Svinghammar, socialpedagog på barn- och elevhälsan.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 24 april 2025
- Sidan publicerad av:
- Linda Ahlin