Skolmåltider

En tallrik med matSkolmåltiderna i Heby kommun lagas i största möjliga mån från grunden och eftersträvar att ha en varierad, uppskattad matsedel. Matsedeln byts en gång per termin.
Några kök är så kallade mottagningskök där maten skickas från större tillagningskök, samtliga med nära avstånd mellan varandra inom kommunen. För mer detaljerad information om köken i skolan se nedan.

Kommunens kök

Heby Centralkök är ett tillagningskök som lagar ca, 900 portioner till skola och förskola. Här lagas så mycket som möjligt från grunden, så som soppor, såser, gratänger, grytor, köttfärssås, potatisgratäng mm. Här arbetar sju personer, varav två kockar och fem ekonomibiträden. Det finns två matsalar som eleverna i Heby skola äter i. Fyra personer utav de som arbetar i köket har även mattransport i sin tjänst. Det innebär att de kör ut mat till två skolor och fyra förskolor varje dag. På loven serveras lunch till fritidsbarnen.

Morgongåva skolas kök är ett mottagningskök med ca 150 portioner som får sin mat från Heby Centralkök. Här arbetar två personer. Här serveras frukost och mellanmål till fritidsbarnen på Morgongåva fritids. I köket kokas potatis, potatismos, ris och pasta. Här bereds salladen som serveras till lunchen och värms pannkaka, färsrätter, panerad fisk etc. Soppor, såser, grytor och köttfärssås kommer lagat från Heby c-kök. Fiskgratänger lagas från grunden i köket.

Vittinge skolas kök är ett mottagningskök med ca 50 portioner som får sin mat från Heby Centralkök. Här arbetar en person. Här serveras frukost och mellanmål till fritidsbarnen på Morgongåva fritids. I köket kokas potatis, potatismos, ris och pasta. Här bereds salladen som serveras till lunchen och värms pannkaka, färsrätter, panerad fisk etc. Soppor, såser, grytor och köttfärssås kommer lagat från Heby c-kök. Fiskgratänger lagas från grunden i köket.

Tärnsjö skolas kök är ett tillagningskök som lagar ca 190 portioner till skola och förskola. Här lagas så mycket som möjligt från grunden, så som soppor, såser, gratänger, grytor, köttfärssås, potatisgratäng mm. Här arbetar fyra personer varav en kock och tre ekonomibiträden. Det finns två matsalar som Tärnsjö skolas elever äter i. På loven serverar personalen lunch till fritidsbarnen. De tre ekonomibiträdena som arbetar i köket har även mattransport i sin tjänst. Det innebär att de kör ut mat till Tärnsjö förskola varje dag.

Östervåla skolas kök är ett tillagningskök tillagar ca 392 till skola och förskola Här lagas så mycket som möjligt från grunden så som soppor, såser, gratänger, grytor, köttfärssås, potatisgratäng mm. Här arbetar sex personer. Varav en kock och fyra ekonomibiträden. Det finns en matsal som eleverna i Östervåla skola äter i. Två personer utav de som arbetar i köket har även mattransport i sin tjänst. De kör ut mat till en skola och en förskola samt lunch och kvällsmat från Tallgårdens äldreboende till Kvarnängens äldreboende. På loven serveras lunch till fritidsbarnen.

Harbo skolas kök är ett mottagningskök med ca 115 portioner som får sin mat från Östervåla skolas kök. Här arbetar två personer. I köket kokas potatis, potatismos, ris och pasta. Här bereds salladen som serveras till lunchen och värms pannkaka, färsrätter, panerad fisk etc. Soppor, såser, grytor och köttfärssås kommer lagat från Östervåla skolas kök.

Det har under senare tid blivit allt mer vanligt med mycket specifika önskemål om vilken mat elever inom kommunens skolor ska äta. Samtidigt finns det elever som är helt beroende av att den mat de äter är noggrant kontrollerad för olika allergener. Att laga särskild mat, så kallad specialkost, till ett litet antal elever är tidskrävande och driver också upp portionspriset. Samhällsbyggnadsnämnden, som är ansvarig för maten i skola och förskola, har därför behandlat frågan om i vilka fall kommunen ska erbjuda specialkost.

Privat alternativ

Huddunge Byskolas kök är ett mottagningskök som får sin mat från Skogsdungens förskola. Där lagas all mat från grunden till förskola och skola i Huddunge. Inköp görs i ortens affär. Huddunge Byskola är en privat skola och det innebär att skolan får göra sina inköp av livsmedel i den lokala affären. Kommunen måste göra en offentlig upphandling av sina inköp av livsmedel.

Söker du efter information om maten i förskolan? Se Mat i förskolan.

Kontakt

Anneli Englén
Kostenheten
0224-361 74
Anneli.Englen@heby.se

Katarina Virhammar
Kostenheten
0292-719 01
Katarina.Virhammar@heby.se

De kommentarer som skrivs skickas till ansvarig för aktuell sida. Inga kommentarer publiceras på webbplatsen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML attibut är godkända att använda:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>