Fritt forum!

Kommentaren du gör blir inte synligt på en gång, kommentaren måste godkännas innan det publiceras.Kommunen förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som är kränkande, ovidkommande, innehåller känslig information och som strider mot lagar eller fastställda riktlinjer.

Offentlighetsprincipen gäller när du tar kontakt med oss. Det innebär att all din korrespondens med Heby kommun blir en allmän handling som registreras hos oss. När vi registrerat ditt namn och övriga uppgifter om dig gäller personuppgiftslagen (1998:204). Läs mer om offentlighetsprincipen och Personuppgiftslagen (PuL)

Kommentarer 19

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML attribut är godkända att använda:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 1. Annika skriver:

  Var och när togs besluten att förskolorna inte får servera glass och andra bakverk vid speciella tillfällen?

  • Karin Eriksson skriver:

   Det finns inget politiskt beslut om detta. Förskolorna i Heby kommun utgår från Livsmedelsverkets rekommendationer. Det är sedan upp till varje enskild förskolechef att avgöra om totalt sockerförbud ska råda på hans/hennes förskola. Om du har ytterligare frågor är du välkommen att kontakta någon av förskolecheferna. <a href="https://heby.se/barnomsorg-utbildning/forskola/">Förskolorna</a&gt;

 2. Jag fattar ingenting skriver:

  Jag är helt förvirrad, Kan Marie Wilen förklara för mig varför jag ska rösta på centern och inte på folkpartiet, moderaterna eller kristdemokraterna i nyvalet. Kan Tomas Bergström förklara varför jag ska rösta på fp och inte c, m eller kd? Kan M Gadde förklara varför jag ska rösta på m och inte c, fp eller kd. Och kan slutligen Ahlezon förklara för mig varför jag ska rösta på kd och inte m, c eller fp i nyvalet.

 3. politisk skolgård skriver:

  Skolgården
  Det skulle komma en ny elev till skolan. En stor och bullrig tjej. Och genast spred sig oron på skolgården. I den ena klassen samlade den ledande bondflickan gänget omkring sig. – Nu gäller det att vi håller ihop. Vi som har haft det så bra ska väl inte leka med den där nya tjejen också. Loka leker ju med oss igen. Den där nya kan väl leka med den andra klassen. Tänk om hon försöker hitta på nya lekar som inte vi vill leka? Hur skulle det se ut? Vi ska väl leka samma lekar som vi alltid gjort, Eller hur? Krille med kristna rötter, nickade febrilt på huvudet. -Hur skulle det se ut om alla fick vara med och leka? Nej, hon får inte vara med, svarade han bestämt. Modera som var äldst i klassen, satte upp ett finger i luften och kände efter vart vinden blåste. Hon tog ner fingret, nickade och log. Om jag inte säger något så kanske de andra tror att jag har sagt något klokt, tänkte hon Loka , stod tyst bredvid och lyssnade. Loka var nygammal i klassen och hade varit den mobbade tidigare. Hon var jätteglad över att de andra ville ha med henne i gänget igen. Nu kan den där nya tjejen få känna hur det känns att vara utanför, tänkte hon. Miljöe stod hela tiden tyst och tänkte. Om jag inte säger något får jag säkert vara med och leka med gänget. Om jag säger något kanske de mobbar mig istället. Jag låtsas packa min ryggsäck så kanske de låter mig vara. Lilla Folke log och nickade. Demokratin har ju fungerat jättebra hittills, sa Folke. Jag som är allra, allra minst har ju fått bestämma allra, allra mest. Det är väl rättvist. De andra log rart mot den lilla, lilla gossen.
  Den andra klassen ville inte heller leka med den nya tjejen. De blev jättearga när de fick reda på att hon kanske skulle komma till deras klass. Vad skulle hon på deras skolgård att göra? Om hon har flyttat hit så är det väl hennes problem om hon inte får leka med någon. Hon fick skylla sig själv. Så den klassen bestämde sig för att gå hem från skolan. För så var det ju. – Det här var ingen lekstuga, det här var allvar.
  Så kom den nya tjejen kom till skolan. Och utan att någon riktigt förstod det, kom barnen på efter ett tag, att trots att ingen lekte med den nya tjejen, så var det hon som bestämde alla lekar på skolgården.

 4. Orolig skriver:

  Bullervallen till som planeras att byggas på Nya området får inte genomföras! Hur kan man ens tänka på att ta bort det fantastiskt fina och lummiga träd och buskar som finns för att ersätta dessa med en stor vall? Det kommer att kännas som att åka in genom en fängelsemur när man åker upp till området. Jag slås ofta av hur fint och vacker omgivning det är i och ikring Nya området. Genomförs detta så kan man nog inte bli annat än olycklig. En stor vall… Hur fint är det? Om den absolut måste byggas kan man väl göra det, dock i mindre skala, på sågens område? Om man gör en högre vall intill järnvägen måste väl det gör sitt till?

  • Karin Eriksson skriver:

   Setra har aviserat att man behöver utföra ljuddämpande åtgärder för att klara framtida hårdare myndighetskrav på buller, och man har tagit fram ett förslag på utformning av en vall. Den mest effektiva åtgärden bedöms vara att placera vallen parallellt med Gaffelvägen och söderut. Kommunen äger marken som denna är tänkt att placeras på och har sagt sig vara villig att upplåta marken till detta syfte. Det som kommunen har framfört är att det är viktigt att området måste kunna användas som rekreation även i framtiden i minst lika stor utsträckning som idag samt att utformningen ska vara estetiskt tilltalande. En vall ska utformas så att det är möjligt att gå på promenad där, jogga längs den, åka pulka nedför den och liknande. Vegetation (träd och buskar) kan användas för att försköna och minska insyn på villatomter. Ett upplåtelseavtal är ännu inte framtaget. Miljö- och byggnämnden har medgett uppförande av bullervallen då den är förenlig med gällande detaljplan och inte befaras medföra större störning än det buller som annars drabbar fastigheterna.
   Emma Burstedt, Förvaltningschef – Samhällsbyggnadsförvaltningen

 5. Myggrädd skriver:

  Angående BTI-bekämpningen. Vad tänker Carl-Åke Elmersjö (mp) och Carina Schön (s) göra för att påverka sina partikamrater i regeringen för att kommunen ska fortsatt hjälp med kostnaden för myggbekämpningen? Eller har dom accepterat besluten som regeringen gjort i frågan?

  • Carl-Åke Elmersjö skriver:

   Hej!
   Vi i Miljöpartiet i Heby kommun tar myggfrågan på stort allvar. Vi har också redan, liksom flera andra, reagerat på det som skrevs om detta i media i anslutning till Regeringens budgetförslag. Vi har via vår riksdagsledamot i länet och de sakkunniga i de berörda departementen försökt förmedla en korrekt bild av situationen i Nedre Dalälvsområdet och tryckt på för en omprövning från statens sida när det gäller deras medverkan i finansiering av åtgärder för att hantera myggproblemen. Som det ser ut nu så har reaktionerna som vi och andra visat gett en viss effekt genom att Regeringen enligt uppgift är beredd att ompröva frågan om statlig finansiering, och att mer grundligt sätta sig in i betydelsen av BTI-bekämpningen.
   Vi har också gjort klart att vi står bakom en användning av BTI så länge det inte finns fungerande andra åtgärder. Vi planerar att bjuda in berörda statsråd, statssekreterare, politiskt sakkunniga m fl för att de på plats ska få en realistisk bild av vad det här myggproblemet handlar om.

   • Myggrädd skriver:

    Tack för ditt svar!

 6. johan skriver:

  Nya lekparken i Heby är väldigt uppskattad!! 🙂 Väldigt bra, trevligt o bekvämt att det finns en fin lekpark i Heby så att man inte behöver åka till Sala för att ha roligt!!

  • Anders Larsson skriver:

   Hej!
   Roligt att du uppskattar den nya lekplatsen i Heby! Förhoppningsvis kan vi utveckla den ytterligare framöver. Några mindre justeringar kommer att göras såsom att sätt upp bord. Vi kommer också att skylta till lekplatsen från centrum.

 7. Jenny skriver:

  Hej Marie W (c) och Toms B (fp) !Jag har tänkt rösta för första gången men är det någon mening att rösta? I Dagens Sala Allehanda berättar Marie hur ni redan bestämt hur ni vill ha det. Jag förstår det inte? I skolan har vi lärt oss om hur demokrati fungerar. Är det inte valresultatet som räknas?. Det största partiet i kommunen (s) stängs ute helt medans de små får vara med och regera. Har alla dom människor som röstar på (s) fel eller är de inget värda. I valet 2010 fick folkpartiet 429 röster i hela kommunen 8051 personerna röstade inte på dom Ändå är det dom som har huvudansvaret över skolan. Inte de 8051 personer som inte röstar på dom. Är det som journalisten skriver i tidningen. Är makt viktigare än hjärtefrågorna?

  • Marie Wilén skriver:

   Hej Jenny!

   Jag tycker absolut att du ska rösta. Det är alltid meningsfullt, och det är självklart valresultatet som räknas.

   Varje parti i Tillväxtalliansen – C, M, LP, FP och KD – går till val till kommunfullmäktige på sitt eget partis program. Vi har bildat en Tillväxtallians och talat om huvuddragen i vad vi vill göra om våra respektive partier tillsammans får majoriteten av väljarnas stöd. Jag tycker det är rimligt att väljarna kan få en bild av hur dessa partier tillsammans vill utveckla kommunen. Kommunen är mycket viktigt i människors vardag med ansvar för skattebetalarnas pengar, vård, skola, omsorg, miljö, kultur, jobb och näringsliv med mera.

   Nej, Socialdemokraterna stängs inte ute från att påverka politiken. Med hänvisning till valresultatet 2010 har de deltagit med den representation de haft rätt till i styrelser, beredningar och nämnder och kunnat påverka alla områden inom politiken. De har dock inte haft majoriteten av platserna, utan de har de styrande partierna – C, M, FP, KD och MP – haft.

   Marie Wilén (C), kommunalråd i Heby kommun

   • Jenny skriver:

    Hej! Nu är valet klart och ni ska göra som valresultatet bestämde, enligt vad jag lärt mig i skolan. Varför går inte de två största partierna ihop och bestämmer. Jag hörde inga större skillnader mellan er i valrörelsen. Du skriver om tillväxtalliansen. Ni minskade tillsammans med 9% i valet. Folkpartiet fick 228 röster i valet sossarna fick 2965. Vilken rättvisa är det om den lilla ska styra över den stora. Jag undrar därför som jag gjorde i mitt förra mejl. Är det någon mening att rösta? Jenny

 8. Ulrika Karlsson skriver:

  Jag vill bara påpeka att jag tycker det är hemskt att man ska behöva snubbla över tiggare när man ska handla i Heby. I Sverige har alla rätt till socialbidrag som inte klarar sig ekonomiskt så ingen behöver sitta och tigga på gatan. Dessa människor som tigger i Sverige har åkt hit för att tigga och då undrar jag, hur har dom råd att resa hit och sedan tror jag inte dom får så mycket i muggarna att resan lönar sig. Jag har sett att dom blir lämnade och hämtade i bil och även sett att dom har mobil. Jag hoppas att folk inte är så dumma att dom ger tiggare pengar så vi blir av med dom.

  Detta finns under Diskussionsforum/ke

  • Carl-Åke Elmersjö, MP-Heby skriver:

   Hej Ulrika!
   Det finns många fattiga människor runt om i Europa. EU:s öppna gränser med fri rörlighet innebär bland annat att en del av dessa fattiga EU-medborgare, särskilt om de är diskriminerade eller förföljda i sitt land, söker sig till platser inom EU där de tror att de har större möjligheter att "klara brödfödan". En del tar sig hit på egen hand, ibland med hela sin familj. En del kommer kanske i någon form av "gruppresa" där de kanske får betala för sig till någon som organiserar deras resa hit. Oavsett vilket så är det ett desperat sökande efter en bättre tillvaro i ett rikt land. Vi har i Sverige sett en del inhemska tiggare några år nu i t ex Stockholms tunnelbana, men annars är vi inte vana att se fattigdom och tiggeri på så nära håll. Det känns ibland jobbigt och olustigt. Så länge ojämlikheten är så stor som den är inom EU och länder som t ex Rumänien inte tar initiativ att med övriga EU-länders hjälp göra tillräckligt åt detta i respektive land, så får vi stå ut med att se den fattigdom som finns. Naturligtvis kan vi/bör vi också göra något åt situationen för de romer och andra EU-medborgare som kommer hit. Det handlar om allt ifrån att se den enskilda medmänniskan och hjälpa de organisationer som hjälper dem, till att påverka genom EU.

   • Torbjörn skriver:

    Jag tycker Heby kommun skall förbjuda tiggeri på allmän plats!

    • Carl-Åke Elmersjö skriver:

     Hej Torbjörn!
     Tiggeri är ett komplicerat problem att hantera. Problem därför att det både är en följd av social misär och även kan leda till olika former av social misär. Det senare främst kopplat till boendet för de tiggare som kommer hit från andra EU-länder. Inom Europeiska unionen har vi en ojämlikhet mellan länder och mellan olika grupper som visar på mycket större skillnader än vad vi har varit vana med inom Sverige. Det är därför som jag för min del inte kan se ett tiggeriförbud isolerat kan vara en lösning på problemen. Som jag skrev i mitt tidigare inlägg så krävs det åtgärder både på EU-nivå och här hos oss i Sverige, i vårt län och i vår kommun.