Skaparglädje, ull och våfflor på Enåkers hembygdsgård

Ull- och garndagarVid Enåkers hembygdsgård är det full fart under Fest i Heby-veckan. Här färgas det ull och garn för glatta livet medan våfflor gräddas på löpande band. Barnen får prova att karda, spinna och nåltova ull, samtidigt som doften av färskt stompbröd sprider sig i luften. Det finns också fina hantverk att köpa i härbret som troligtvis är hembygdsgårdens äldsta byggnad, daterat 1692.

Ull- och garndagar

Gun-Britt Johansson färgar garn i en stor kastrull full av vatten och lökskal.

Enåkers hembygdsgård, med föreningens Gun-Britt Johansson i spetsen, är ett säkert inslag under Fest i Heby. De har varit med sedan start, och så länge orken finns kommer det att fortsätta bjuda in till våffelfika och garnfärgning bland de röda, timrade husen. Garnet är gjort av ull som de spunnit på sedvanligt vis. Ett hantverk som besökare mer än gärna får prova på. Färggrann ull i stora högar ligger framme på ett bord och här går det bra att prova att karda, spinna och nåltova med stöd av ullentusiasten Ingela Nygård. Nytt för i år är att hon även visar hur man färgar den. Hon upptäckte ullen som material efter att hon köpt får och behövde ta hand om deras ull.

Ull- och garndagar

Ingela Nygård

– Jag ville inte slänga den och just då fanns det ingen efterfrågan så jag bestämde mig för att börja spinna. Det är ett fantastiskt material att arbeta med och det går att göra fina saker så enkelt, gärna tillsammans med barnen. Det är jättekul, säger Ingela Nygård.

Historiska vingslag och vacker natur
Ull- och garndagarFörutom ull- och garnfärgning steks och säljs det så kallat stompbröd här på hembygdsgården. För den sugne finns det också gott om vackert hantverk att köpa i det gamla härbret, daterat 1692. Kanske är det historiens vingslag i kombination med en utomordentligt vacker natur som gör att folk utifrån också söker sig hit.
– På midsommarafton var det jättemånga besökare här som jag inte känner igen. Det är kanske människor från städerna som söker sig hit till landsbygden för att få ett traditionellt firande, säger Bertil Johansson som är gift med Gun-Britt Johansson.
Han påminner också om att det går bra att besöka hembygdsgården hela sommaren. Varje söndag håller de öppet för kaffe- och våffelsugna besökare på jakt efter hantverk och en vilsam miljö.

Ull- och garndagar på Enåkers hembygdsgård

De kommentarer som skrivs skickas till ansvarig för aktuell sida. Inga kommentarer publiceras på webbplatsen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML attibut är godkända att använda:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

De kommentarer som skrivs skickas till ansvarig för aktuell sida. Inga kommentarer publiceras på webbplatsen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML attibut är godkända att använda:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>