Solcellssafari i natursköna Ål

Besökare på Solcellssafarit

Besökare på Solcellssafarit

Det duggregnar över Jan Alrikssons gårdsplan när Fest i Hebys solcellssafari ska börja. En skara nyfikna människor har samlats utanför den röda ladan där presentationen ska äga rum. Innanför de öppna dörrarna står en kaffebricka förberedd och stolar är framställda.

Solcellssafari

Jan Alriksson och Heby kommuns klimat- och energirådgivare Staffan Gunnarsson

Heby kommuns klimat- och energirådgivare Staffan Gunnarsson är på plats för att informera allmänt om solceller, dess kostnader, vinster och praktikaliteter. Han berättar att intresset för solceller ökar inte bara i Sverige, utan i hela världen. Det är framför allt privatpersoner, bostadsrättsföreningar och lantbruk som har fått upp ögonen för solenergi. Här i Heby kommun produceras förhållandevis mycket el av solceller, faktum är att sett till mängd per invånare producerar vi mest i Sverige.
– Vi ser att det spelar roll att det finns människor och föreningar som sprider information om solceller. Nu är vi här hos Jan Alriksson och han är en sådan människa. Han kan berätta, utifrån egna erfarenheter, hur solceller fungerar för honom och det skapar förtroende, säger Staffan Gunnarsson.

Jan Alriksson själv kan prata hur länge som helst om solceller. Han är en passionerad förespråkare av solel och är sedan tio år tillbaka engagerad i föreningen Solel i Sala och Heby vars syfte är att äga och driva solcellsanläggningar för produktion och försäljning av elektricitet. Föreningens göromål stannar inte innanför landets gränser, de är också med och driver projekt i Kenya där solenergi nu används för att förse cirka 6000 personer med vatten.
– Vår mission har hela tiden varit att sprida solel. Därför försöker vi också hänga med i utvecklingen inom solenergi så att vi kan vara med och sprida kunskap, säger Jan Alriksson.
Jan har själv en solcellsanläggning sedan sex år tillbaka, vilken fungerar problemfritt. Solcellspanelerna är monterade på taket till en av hans lador och i samma byggnad har han sin elmätare. Den visar sig att solcellerna är på hugget även under duggregniga safaridagar.

Vill du veta mer om solceller och solel är du välkommen att höra av dig till våra energi- och klimatrådgivare, www.ekrul.se, 018-727 47 24, energiradgivning@uppsala.se

De kommentarer som skrivs skickas till ansvarig för aktuell sida. Inga kommentarer publiceras på webbplatsen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML attibut är godkända att använda:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

De kommentarer som skrivs skickas till ansvarig för aktuell sida. Inga kommentarer publiceras på webbplatsen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML attibut är godkända att använda:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>