Fjärdeklassare lyfter viktiga klimatfrågor med hjälp av animerad film

Under hösten har fjärdeklassarna i Heby kommun arbetat med klimatfrågor på ett alldeles speciellt sätt. De har, med hjälp av en filmpedagog, gjort animerade filmer om miljö- och klimatfrågor som de tycker att vi måste bli bättre på att prata om och ta på större allvar.
– När vi fick reda på att vi skulle jobba med det här tyckte vi att det var jätteintressant. Vi måste alla fundera över vad vi ska göra för att klimatet ska bli bättre. Vi vill ju inte att jorden ska förstöras så att vi inte kan bo här i framtiden, säger Maja Ahlin som går i klass 4A på Heby skola.

Klimatfilmer 4A Heby skola

Maja Ahlin, Betul Karakus, Sellihom Afewerki, Manfred Zetterström, Aron Björkskog och Kristina Jansson från klass 4A på Heby skola.

När klass 4A och övriga fyror i Heby kommun fick uppdraget i september började de planera för sina filmer. De fick fem veckor på sig att bestämma handling, budskap och i vilken ordning delarna skulle spelas in.
– Varje klass delades upp i fyra grupper. Varje grupp fick i uppdrag att göra en egen film och de skulle också bestämma vad filmen skulle handla om. De gjorde varsin så kallad storyboard, ett planeringschema där de bestämde handling och planerade bildruta för bildruta. Ett stort arbete som de löste på ett suveränt sätt, säger Kristina Jansson, lärare för klass 4A på Heby skola.

Efter fem veckors förberedelsearbete var det dags för inspelning. Under en dag gjordes figurer och kulisser samtidigt som alla delar spelades in. Det skulle visa sig att det handlade om ett tålamodskrävande arbete.
– Vi kunde bara röra figurerna en millimeter mellan varje bild. Rörde vi dem mer så såg det inte bra ut. Vi tog stillbilder på varje scen och sedan klippte vi ihop bilderna till en film. För att göra en sekunds film krävdes åtta stillbilder, säger Manfred Zetterström från klass 4A.
Eleverna redigerade sina filmer på läsplattor. Ett jobb som också tog mycket längre tid än vad de förväntat sig.
– Det tog tid att klippa ihop alla bilder och så tog det tid att spela in och lägga på ljudet. Men det var roligt. Jag skulle gärna göra film igen, säger Betul Karakus i klass 4A.
I slutet på november var det dags för filmfestival och alla fyror i kommunen bjöds till Fokus i Östervåla där röda mattan hade rullats ut och det bjöds på snacks och cider.
– Det var jättekul. Vi fick se allas filmer och så fick vi träffa fyror från andra skolor. Det kändes som en riktig fest, säger Aron Björkskog i klass 4A.
Samordnare för projektet är skolbibliotekarie är Erika Käll och hon är väldigt glad över engagemanget som finns hos eleverna.
– Det är tredje året vi genomför det här projektet. De två senaste åren har vi också fått stöd till projektet från Svenska Filminstitutet. Vi har fått mycket positiv respons från både lärare och elever och festivalen i Östervåla är mycket uppskattad. Det är roligt att vi kan ge eleverna chansen att få prova på filmskapande, säger Erika Käll.
Övriga klasser som deltagit i projeket är klass 4A och 4B på Östervåla skola, klass 4B i Heby skola, klass 4 i Morgongåva skola, klass 4 på Tärnsjö skola och klass 4 på Harbo skola.

Relaterat

De kommentarer som skrivs skickas till ansvarig för aktuell sida. Inga kommentarer publiceras på webbplatsen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML attibut är godkända att använda:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

De kommentarer som skrivs skickas till ansvarig för aktuell sida. Inga kommentarer publiceras på webbplatsen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML attibut är godkända att använda:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>