Fokus på samhällsplanering och besöksnäring när landshövdingen besökte Heby kommun

Emma Burstedt, Marie Wilén, Göran Enander, Åsa Nylander, Mikael Byström och Johan Ovsiannikov på promenad genom Östervåla.

– Samhällsplaneringsområdet är extremt viktigt i vårt län. Det är viktigt att våra kommuner utvecklas och mår bra. Jag vill få en uppdaterad bild av hur det ser ut runt om i länets kommuner och därför är sådana här besök viktiga, sade Göran Enander när han träffade representanter från Heby kommun som mött upp på Östervåla skola under fredagen.
Marie Wilén (C), kommunstyrelsens ordförande, hälsade Göran Enander välkommen och inledde med att berätta om Heby kommuns utveckling under de senaste åren.
– Utvecklingen under de senaste fem åren har varit bra för Heby kommun och det håller i sig. Här i Östervåla har det byggts ett ganska stort antal bostäder och det är en blandning av hyresrätter, bostadsrätter och villor. Och det är inte bara här, vi har en liknande utveckling i stora delar av vår kommun, sade Marie Wilén.

Utmaningar och möjligheter
Johan Ovsiannikov, samhällsplanerare, och Mikael Byström, planarkitekt, berättde mer om hur Heby kommun vuxit de senaste åren och om det pågående planarbetet i kommunen.
– I nästan alla våra orter har det byggts under de senaste åren och orterna fortsättera att växa. Nu jobbar vi med att ta fram nya planområden då i princip all detaljplanerad mark för bostäder är bebyggd. Vi jobbar också med att ta fram detaljplanerad mark för näringslivet. Det handlar om både utmaningar och möjligheter för vår kommun, berättade Mikael Byström, planarkitekt.

Grupp som jobbar gemensamt för att lyfta besöksnäringen ännu mer
Även besöksnäringen stod i fokus under landshövdingens besök och näringslivsstrategen Ann-Marie Sundgren berättade om ett omfattande arbete som just nu pågår i kommunen med att ta fram en strategi för näringslivsarbetet. Ett alldeles speciellt fokus har lagts på besöksnäringen i kommunen.
– 14 besöksnäringsföretag har valt att delta i processen och dessa ger både inspel till vår näringslivsstrategi men har också bildat en egen arbetsgrupp som ska titta på hur man gemensamt kan lyfta besöksnäringen ännu mer i kommunen. Det här är ett jätteintressant arbete och gruppen har ett otroligt engagemang och har mycket idéer om hur de kan samverka och utveckla besöksnäringen, berättade Ann-Marie Sundgren.
Hon gjorde också ett axplock av alla fina och intressanta besökmål som Heby kommun har att erbjuda sina besökare.

Pontus Elvingson och Eva Verner bjöd Göran Enanander på en rundvandring vid Ängsholmens mejeri.

Promenad i Östervåla och studiebesök på Ängsholmens mejeri
Göran Enander bjöds på promenad i Östervåla som avslutades på Östevåla bibliotek. Hela besöket avslutades med ett studiebesök hos Ängsholmens mejeri i Harbo. Ett välkänt besöksmål i Heby kommun som tillverkar egen komozzarella från bygdens kor och buffelmozzarella från sina egna bufflar. Ägarna Eva Verner och Pontus Elvingson visade runt på gården och berättade om sin verksamhet. En mycket uppskattad rundvandring som avslutade en händelsrik och intressant dag för alla deltagare.

 

 

De kommentarer som skrivs skickas till ansvarig för aktuell sida. Inga kommentarer publiceras på webbplatsen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML attibut är godkända att använda:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

De kommentarer som skrivs skickas till ansvarig för aktuell sida. Inga kommentarer publiceras på webbplatsen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML attibut är godkända att använda:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>