Gör din egen kombucha

Denna mytomspunna dryck sägs vara bra för både kropp och själ. Framförallt så är den läskande god en varm sommardag. Gör din egen kombucha och experimentera med olika smaker.

För att göra en egen kombucha behöver du en egen SCOBY och en liter startvätska. En SCOBY och vätska får du enklast från en vän som gjort egen kombucha annars finns startpaket att beställa via nätet. Du behöver också:

  • vatten
  • svart, grönt eller vitt te (teblad eller tepåsar, men utan tillsatser som kan ta död på bakterier
  • socker
  • en stor glasburk (3–4 liter), en tygbit och ett gummiband
  • några flaskor och etiketter

När du har allt i listan ovan är det dags att sätta igång med själva bryggningen.

Grundrecept: kombucha på vitt te
(4 liter)

3 liter vatten
4 msk vitt te (alt. 8 tepåsar)
3 dl råsocker
1 liter kombucha (startvätska)
1 SCOBY

Koka starkt te och söta med sockret, det ska vara riktigt sött. Låt de svalna till rumstemperatur. Sila bort tebladen (eller ta bort tepåsarna) och häll över i en stor, rengjord glasburk. Tillsätt startvätskan och lägg i SCOBYn och spänn fast en tunn tygbit som lock med hjälp av ett gummiband. Låt sedan glasburken stå orörd i rumstemperatur i 7–12 dagar. Provsmaka från dag 7 och sedan varje dag tills du är nöjd med smaken. När kombuchan är färdig ska du förvara den i kylskåp så att fermenteringsprocessen stannar av. Tänk på att renlighet är A och O! När din hemgjorda kombucha är färdig kan du välja att smaksätta den med färskpressad fruktjuice, färsk frukt eller bär (tänk 1 del fruktjuice, frukt eller bär till 4 delar kombucha). Sedan häller du upp din kombucha i rengjorda flaskor och försluter väl. Låt dem sedan stå i rumstemperatur i 2–4 dagar. För att den inte ska fortsätta jäsa ställer du den sedan i kylen. Klart!