Gör som Anna och Mälle – håll kontakten

Klicka på bilden och se filmen där Anna och Mälle berättar.

För ett år sedan tvingades Mötesplatserna för seniorer i Heby kommun att stänga på grund av pandemin. Snabbt kom frågan från vård- och omsorgsförvaltningen till Anna Andersson och Mälle Zeilon Lagerkvist, som ansvarar för mötesplatserna, om de kunde öppna en telefonlinje dit alla över 65 år skulle kunna ringa för att prata. De tvekade inte en sekund och inom några veckor var linjen igång.

– Till oss får man ringa och prata om vad som helst. Man kanske inte har något ämne utan bara känner sig ensam, ledsen eller glad. Kanske vill man berätta om att pelargonerna i sovrummet har fått en knopp eller att grannens hund har slutat skälla eller så vill man diskutera matchen man såg på tv i går kväll. Man får ringa till oss om precis vad som helst, säger Mälle Zeilon Lagerkvist.

När Mötesplatserna för seniorer är öppna ordnar de aktiviteter flera dagar i veckan. Det är allt från sittgympa till läsecirklar och kortspel och det brukar vara välbesökt. Många kommer också bara för en pratstund och en kopp kaffe.
– En del av våra gäster brukar vara med på nästan alla våra aktiviteter och en del väljer att komma någon dag i veckan. Vi saknar detta  jättemycket. Jag saknar att träffa våra gäster och ge den där peppen som ibland behövs. Vi brukar ha så trevligt tillsammans. Det är också värdefullt med den gemenskap våra gäster ger till varandra. I väntan på att vi kan starta upp igen blir telefonlinjen jätteviktig. Då får vi ändå en bild av hur folk mår och får chans att ha den kontakt vi alla saknar, säger Anna Andersson.

Många av de som ringer till telefonlinjen är personer som vanligen brukar vara med på Mötesplatsernas verksamhet men det finns också helt nya personer som hör av sig vilket Anna och Mälle tycker är jättebra.
– Det finns ju de som nyligen har blivit pensionärer och även andra som inte känt till vår verksamhet tidigare. Då är det jätteroligt att de ändå uppfattat vår telefonlinje och hör av sig. Vi önskar att ännu fler hör av sig. Oss stör man aldrig, det är bara att ringa, säger Mälle Zeilon Lagerkvist.

Fortfarande vet ingen när pandemin släpper sitt grepp om oss men ett som är säkert är att Anna och Mälle längtar till att få slå upp portarna till Mötesplatserna igen
– Ja, vi längtar verkligen efter samhörigheten, samtalen och glädjen. I väntan på detta så hoppas vi att alla som vill passar på och ringer till oss, säger Mälle Zeilon Lagerkvist.

Tack Anna och Mälle för att ni håller er telefonlinje öppen för alla seniorer som behöver någon att prata med . Ni är riktiga pandemihjältar!

Är du över 65 år och känner att du vill ha någon att prata med är du välkommen att ringa Anna och Mälle, klockan 10.00-12.00, varje vardag. Du ringer antingen 0224-362 27 eller 0224-363 67. Välkommen!