Gör som Ellinore – gör det tryggt för barnen

Klicka på affischen och se filmen med Ellinore.

Varje dag tar förskolläraren Ellinore Österman emot förskolebarnen mellan 3 och 5 år på avdelningen Snäckan på Ösbylunds förskola i Vittinge. Tillsammans med sina kollegor fyller hon barnens dagar med spännande pedagogik och rolig lek.

Som i övriga världen har 2020 varit ett mycket annorlunda år för Ellinore och övriga på Ösbylunds förskola. Hennes och kollegornas fokus har som vanligt varit att barnen ska känna sig sedda och trygga.

– Det här året har vi haft många vikarier i verksamheterna. Det har fungerat jättebra men det har också gjort att vi har tappat lite av kontinuiteten. Vi har ständigt fått planera om och vi har fått ägna extra mycket tid till barnen för att de ska känna sig trygga när de inte träffar samma personer varje dag. Det har gått bra men ställer höga krav på alla inblandade, säger Ellinore.

Nya rutiner
För att minska risken för smitta så mycket som möjligt har flera nya rutiner införts på förskolan. All hämtning och lämning av barnen sker utomhus, maten serveras till barnen i stället för att de tar själva och alla möten och samtal med föräldrar sker digitalt eller via telefon.
– Framför allt tvättar vi mycket händer och hostar och nyser i armvecken. Barnen har blivit helt fantastiska på dessa nya rutiner och hjälper till att påminna varandra, säger Ellinore.

Förskolan måste bara fungera
Under hela året har Ellinore och hennes kollegor kämpat för att verksamheten ska fungera trots alla utmaningar.
– Först och främst är det för barnens skull, att deras värld ska vara så normal och trygg som möjligt. Men det har också känts extra viktigt i år i och med att vi har många föräldrar som jobbar inom vård och omsorg och med andra samhällsviktiga jobb. De måste kunna gå till sina arbeten och då måste förskolan bara fungera, säger Ellinore.

Var vaksam på minsta symtom
Ellinore har en vädjan som är viktig för alla inom förskola och skola.
– Var uppmärksam på tidiga symtom. Gå inte till jobbet och chansa inte och skicka iväg ditt barn om du märker att det börjar bli hängigt. Genom att låta barnet vara hemma bidrar du verkligen till minskad smittspridning, säger Ellinore Österman.

Berätta gärna för oss om någon annans hjältedåd eller dina egna via #vifixardethartillsammansheby

Relaterat