Gör som Lotten – orka och känn hopp för andras skull

Klicka på bilden och se filmen där Lotten berättar

Solrosen Kvinnojour är en ideell förening som arbetar med skydd och stöd för våldsutsatta kvinnor, män och barn.

Hit kan man komma för samtal och rådgivning där man kan vara helt anonym. Verksamheten erbjuder också skyddat boende för de som är i akut behov av skydd. Här arbetar Lotten Röjerås och hennes kollega Bittan Ekström Jonsson som kvinnofridsrådgivare. När pandemin kom i mars 2020 valde man på Solrosen Kvinnojour att ställa om sin verksamhet i stället för att stänga ner.

– Vi vet att behoven är jättestora där ute och många är isolerade i sina hem, ofta med sina förövare. Därför är det viktigt att vi finns kvar. Så vi har valt att ta emot så få fysiska besök som möjligt här på mottagningen, och erbjuda mycket digitala lösningar med telefonsamtal och mail. Men vissa besök måste göras här och det har fått fortgå, säger Lotten Röjerås.

Pandemin har inneburit förändringar i hur människor söker skydd och stöd, och trycket på verksamheten har varierat och sett annorlunda ut än vanligt. Till exempel tystnade jourtelefonen helt i mars under pandemins första månad, medan det i april kom väldigt många samtal. Sociala medier och mail har gjort att det har blivit fler kontakttillfällen från stödsökande under perioder. Däremot har verksamhetens skyddade boende varit helt tomt i många månader under 2020. Det har varit oroväckande eftersom det är många som är i behov av det skydd som boendet erbjuder. Man har också hört från riksförbundet Unizon att det är många som har samma upplevelse som Solrosen Kvinnojour.

– Vi kan ju bara spekulera i varför det har blivit så påverkat. Men vi tror att det är många som sitter isolerade hemma och som då blir av med sina ganska få och små arenor att få ett andrum från sin förövare, och även då möjlighet att söka stöd, skydd och hjälp i och med att man är hemma. Många arbetar hemifrån, många har blivit arbetslösa, fritidsaktiviteter har ju ställts in för både vuxna och barn, säger Lotten.

Under pandemin har det varit positivt att det är fler liknande verksamheter som Solrosen Kvinnojour som gjort valet att ställa om i stället för att ställa in det livsviktiga arbete som bedrivs. Lotten och Bittan har känt att det har funnits en stor vilja även hos andra att fortsätta, att man vill göra allt man kan. Det har gett hopp om att det inte är kört. Riksförbundet Unizon har också gjort det möjligt genom att erbjuda nya lösningar, utbildningar och tekniska möjligheter.

– Men det allra bästa är ju så klart de som faktiskt tar steget och söker stöd och hjälp hos oss eller någon annan. Att, trots att världen på något sätt står i brand, så finns det de som vågar stå upp för sig själva och sina barn och anhöriga. Och det är ju det som ger oss hopp och ork att fortsätta. Kan de ta det enorma steget att komma hit, då kan vi också fortsätta arbeta, säger Lotten.

 

Vill du komma i kontakt med Solrosen Kvinnojour?
Du når oss lättast på vår jourtelefon vardagar 09-14.30 eller via mailen.
070-461 03
61/info@solrosenkvinnojour.se

www.unizonjourer.se/solrosenkvinnojour
@solrosenkvinnojour.se

 

Relaterat