Graniten och Leklandia i Östervåla – utvecklande arbetsplatser för både stora och små

I Östervåla finns de två förskolorna Graniten och Leklandia. Verksamheterna definieras av delaktighet, utveckling, och en massa härliga barn så klart. För båda förskolorna börjar snart ett nytt kapitel av samarbete. De är nämligen knutna till den nya förskolebussen som snart rullar in i Östervåla.

De äldre barnen, mellan fyra och sex år, kommer varje vecka att få göra utflykter med förskolebussen och fokus kommer att ligga på mycket lek och utomhuspedagogik.

Jenny Essen Johansson Foto: Jessica Andersson

– Det kommer att bli jättespännande för oss. Här kommer barnen att få möjlighet att lära känna sin närmiljö bättre och vara ute i naturen ännu mer än idag. De får också lära känna varandra bättre mellan förskolorna. För de större barnen som snart börjar förskoleklass är det jättebra, säger Jenny Essén Johansson, rektor för Graniten och Leklandia.

Tätare samarbete mellan förskolorna
Förskolebussen är ett nytt koncept för förskolorna och både pedagoger och barn är jättenyfikna och ser fram emot att få åka iväg till fina utflyktsmål i vår närmiljö.
– Det engagerar barnen och pedagogerna jättemycket just nu och alla är med och är delaktiga. Det innebär att vi får en ny typ av samarbete mellan förskolorna och det ser vi fram emot, säger Jenny Essén Johansson.

Bussgrupp för förberedelser
Pedagoger  från båda förskolorna ska nu bilda en bussgrupp som ska planera för vilket material som behövs på bussen. Olika utflykter kräver olika pedagogiska redskap och bussen kommer att vara välutrustad med allt från lekmaterial till toaletter och tvättmöjligheter. Barnen kommer att serveras varm mat på bussen och man hoppas att så ofta det går kunna äta mat ute i naturen.

Stärker Agenda 2030-arbetet
Både Graniten och Leklandia arbetar redan idag aktivt med Agenda 2030 och ser den nya förskolebussen som en möjlighet att stärka det arbetet.
– Vi arbetar idag bland annat med rent vatten och hållbar konsumtion ur Agenda 2030 och ser fördelar med att kunna tillämpa detta ute i vår natur. Det finns även många fördelar med att kunna lära sig språk och matematik ute i naturen, säger Jenny Essén Johansson.

Chans att bli en del av ett engagerat pedagogteam
Just nu söker Graniten och Leklandia flera engagerade förskollärare som vill vara med och utveckla förskolorna och inspirera till lustfyllt lärande varje dag.
– Hos oss välkomnas du till ett varmt och engagerat pedagogteam där du får göra skillnad och ta tillvara på barnens nyfikenhet, glädje och kompetens varje dag. Vårt fokus är trygga barn i en lärande miljö, säger Jenny Essén Johansson.

Granitens förskola Foto: Jessica Andersson

Förskolebussar

Relaterat