Heby kommun har Sveriges mest engagerade hemtjänstmedarbetare

Anita Kolawiak omgiven av sina kollegor Felicia Elfström och Magnus Mårtensson.

Heby kommun har Sveriges mest engagerade och motiverade hemtjänstmedarbetare. Det visar den stora HME-enkäten för 2018 som precis redovisats i jämförelse med andra kommuner.
-Jag har kommit till himlen. Så sa jag till mina kollegor när jag hade jobbat mina tre första dagar på hemtjänsten i Heby kommun. Nu har jag jobbat här i snart två år och jag imponeras varje dag av alla trevliga människor och att vi har så bra planering i vårt jobb, säger Anita Kolawiak som jobbar på hemtjänsten i norra kommundelen.

HME står för Hållbart medarbetarengagemang. Det är en enkät som genomförs årligen för att kontinuerligt utvärdera och följa upp kommunernas förmåga att ta tillvara på och skapa engagemang bland sina medarbetare. HME-indexet är framtaget av Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och används av många kommuner vilket gör att kommunerna kan jämföras sinsemellan. Indexet består av tre delområden: Motivation, styrning och ledning. För att få fram HME mäts hur högt eller lågt kommunens medarbetare skattar vissa påståenden. Resultatet presenteras som en siffra mellan 1 och 100 där 1 är sämst och 100 bäst. För hemtjänsten i Heby kommun blev siffran 89, vilket är den högsta siffran i Sverige för hemtjänst.

Marie Turesson, Mikaela Wintherhamre, Sara Andersson och Hannah Nummela som alla jobbar på hemtjänst söder.

Hyllar ledarskapet
-Vår chef, Gunilla Karlberg, lyssnar på oss, har stort förtroende för oss och uppskattar oss och det betyder oerhört mycket. När vi har tankar kring hur vi kan utveckla vårt arbete eller förbättra vår schemaläggning lyssnar Gunilla på oss och tar med mycket av våra tankar i sitt arbete. Det känns verkligen meningsfullt och som att vi utvecklar hemtjänsten tillsammans, säger Sara Andersson som arbetar på hemtjänst söder.
Hon får medhåll av kollegorna i norra kommundelen som också hyllar ledarskapet.
– Vår chef Marie Olsson finns här för oss. Vi kan alltid vända oss till Marie och hon lyssnar, stöttar och bryr sig om hur vi har det. En bra chef är jätteviktigt, säger Anita Kolawiak på hemtjänst norr.

Tydliga grupper och god planering
Både hemtjänst söder och norr lyfter också fram gruppindelning och god planering som framgångsfaktorer för motivation och engagemang.
-Här på hemtjänst söder är vi indelade i grupper med olika ansvarsområden. Vi är en grupp som jobbar i Morgongåva och Vittinge, en grupp som jobbar i Huddunge och Runhällen och två grupper som jobbar på olika områden i Heby tätort. Det gör att vi tillsammans i grupperna kan planera vårt jobb och det blir en kontinuitet för oss och allra helst för brukarna. På det sättet får vi en bra planering och vid sjukdom eller andra oväntade händelser kan vi snabbt ställa om i gruppen och hjälpa varandra då brukarna känner igen oss allihop, säger Marie Turesson som jobbar på hemtjänst söder.

Teamwork
Även hemtjänst norr är uppdelade i grupper och beskriver arbetssättet på samma sätt som hemtjänst söder.
– Vi som jobbar med planering har ett nära samarbete med grupperna och vi har hela tiden en dialog för att skapa den bästa planeringen för våra brukare och våra kollegor. Det är ett teamwork att skapa en bra hemtjänst för våra brukare och en bra arbetsmiljö för oss som jobbar med detta, säger Amanda Laban, som jobbar med planering på hemtjänst norr.

Växer och utvecklas i jobbet
Både hemtjänst söder och norr vill också lyfta kulturen i arbetsgrupperna och vikten av att uppskatta sina kollegor.
– Vi gillar varandra och det vi gör. Vi jobbar med människor så ingen dag är den andra lik. Det händer oväntade saker hela tiden och då är det skönt att ha bra kollegor som man kan skratta med, ventilera med och får ny energi av. Vi ställer upp på varandra och det är en trygghet och glädje, säger Hannah Nummela på hemtjänst söder.
Hennes kollega Mikaela Wintherhamre lyfter också fram vikten av gemenskap och gemensamma mål.
-Jag älskar mitt jobb och då överför jag positiv energi till både brukarna och mina kollegor. På det sättet skapar vi positiva relationer och man får så mycket tillbaka. Vi växer och utvecklas i vårt jobb och det allra viktigaste, våra brukare får en god omvårdnad, säger Mikaela Wintherhamre.

Kontakt

Hemtjänsten norra Kommundelen
Enhetschef Marie Olsson
marie.olsson@heby.se

Hemtjänsten södra Kommundelen
Enhetschef Gunilla Karlberg
gunilla.karlberg@heby.se

De kommentarer som skrivs skickas till ansvarig för aktuell sida. Inga kommentarer publiceras på webbplatsen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML attibut är godkända att använda:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

De kommentarer som skrivs skickas till ansvarig för aktuell sida. Inga kommentarer publiceras på webbplatsen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML attibut är godkända att använda:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>