I Liljebackens kök går arbetsglädje och matglädje hand i hand

Rose-Mari Tegebro, Fanny Lundquist och Anna-Karin Hellman som jobbar i köket på Liljebackens vård- och omsorgsboende.

I Liljebackens kök är lunchförberedelserna i full gång. På dagens meny står strömmingslåda och till eftermiddagsfikat förbereds Budapestrullar. Arbetsglädjen går inte att ta miste på när de tre medarbetarna får arbetet i köket att flyta smidigt samtidigt som de samtalar om små och stora frågor.

På vård- och omsorgsboendet Liljebacken i Tärnsjö lagas 50 portioner till varje måltid. Utöver det görs sallader, bröd, kaffebröd och efterrätter i olika former. Allt lagas från grunden och det är viktigt att serveringen ser aptitlig ut.
– Maten ska vara en fröjd för både öga och gom. Att behålla matglädjen hos de äldre är jätteviktigt. Här lagar vi allt från grunden och vi lyssnar in vad de äldre vill ha. Vi vet på ett ungefär vilka favoriträtterna är men det finns också en öppenhet för att prova nya rätter, säger Anna-Karin Hellman, som jobbar i Liljebackens kök tillsammans med kollegorna Fanny Lundquist och Rose-Mari Tegebro.
Kalops, hemtrillade köttbullar och pannkaka tillhör storfavoriterna bland de boende. Men den utan tvekan populäraste rätten på Liljebacken är stekt falukorv och stuvade morötter.
– När vi serverar detta blir det jubel och maten tar helt slut, säger Fanny Lundquist och skrattar.

Fanny Lundquist kontrollerar temperaturen på strömmingslådorna som ska serveras till lunch.

Att äta tillsammans viktigt för aptiten
Majoriteten av de boende äter i den gemensamma matsalen. Dessutom brukar anhöriga till de boende passa på att äta när de är på besök och en del äldre som bor kvar hemma kommer också ner och äter på Liljebacken.
– Många uppskattar att få äta tillsammans med andra. En del som har blivit ensamma, för att någon har gått bort eller för att maken eller makan fått flytta in på boende, vittnar om hur tomt det känns att äta ensam. Då är det jättebra att de kan komma hit och få sällskap så att de inte slarvar med maten, säger Anna-Karin Hellman.

Arbetsglädje och matglädje
Anna-Karin, Fanny och Rose-Mari ansvarar för allt från planering och inköp till matlagning och disk. De jobbar alla tre heltid och täcker upp såväl hela dagar som helger.
-Det är fantastiskt roligt att vi får sköta vårat kök själva utifrån budget och näringsriktighet. Det ger arbetsglädje och matglädje för både oss och de boende. Det är så roligt med all direktrespons vi får från de boende och det är så skönt att se när äldre och ibland svaga personer äter med god aptit, säger Anna-Karin Hellman.

Rose-Mari Tegebro och Anna-Karin Hellman bakar Budapestrullar till eftermiddagsfikat.

Världens roligaste jobb
Det börjar närma sig lunchservering och Fanny går för att kontrollera temperaturen i strömmingslådorna som står i ugnen. Anna-Karin och Rose-Mari förbereder Budapestrullar som ska serveras till eftermiddagsfikat. Lunchgästerna börjar ta plats i matsalen och när de får reda på att det är strömmingslåda som väntar låter inte de positiva kommentarerna vänta på sig.
– Du ser, det är det här som gör att detta är ett väldigt roligt jobb, säger Fanny Lundquist.

Relaterat

Kontakt

Kostenheten i Heby kommun
Anneli Englén, enhetschef Heby, Morgongåva, Vittinge och Tärnsjö
0224 – 361 74
Anneli.Englen@heby.se

Katarina Virhammar, enhetschef Östervåla och Harbo
0292 – 719 01
Katarina.Virhammar@heby.se

De kommentarer som skrivs skickas till ansvarig för aktuell sida. Inga kommentarer publiceras på webbplatsen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML attibut är godkända att använda:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

De kommentarer som skrivs skickas till ansvarig för aktuell sida. Inga kommentarer publiceras på webbplatsen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML attibut är godkända att använda:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>