I Tärnsjö cyklar eleverna för bättre koncentration och inlärning

Tärnsjöcyklar På Tärnsjö skola har eleverna möjlighet att cykla samtidigt som de jobbar under lektionerna. Med hjälp av nya kontorscyklar kan eleverna röra på sig samtidigt som de räknar, läser eller skriver.
– Jag tycker att det är jättebra. Jag blir liksom pigg och trött på samma gång, säger Sabina Karlsson i klass 3B när hon trampar på.

Tärnsjö skola är först i Sverige med att testa kontorscyklar i skolmiljö. Skolan jobbar mycket med rörelse i fokus och i december när rektor Alexandra Södervall sökte efter ergonoma verktyg hittade hon cyklarna som var anpassade för kontorsmiljö.
– I Sverige har vi länge jobbat med att införa mer rörelse för vuxna vid stillasittande kontorsarbete. Vi har höj- och sänkbara skrivbord, pilatesbollar och andra hjälpmedel. Jag funderade på varför det inte finns något liknande för skolbarn. De sitter ju också stilla under större delen av dagen och dessutom är det många som inte rör sig så mycket på fritiden heller. När jag såg de nya kontorscyklarna tog jag kontakt med tillverkaren och frågade om de gick att anpassa för barn. Det var inga problem. Jag fick gehör på en gång, säger Alexandra Södervall.

Ergonomin finns hela tiden med i arbetet

Ergonomen Sanna Dibell har jobbat tillsammans med skolan för att eleverna ska sitta rätt på sina cyklar, att bänkarna är på rätt höjd och framför allt för att engagera både elever och personal i det ergonomiska arbetet.
– Jag har pratat mycket med barnen om vad för mycket stillasittande gör med hjärnan. Vad rörelse gör för inlärningen men också för sömn, kondition och det psykiska måendet. Det har varit väldigt intressant och eleverna har varit väldigt engagerade och intresserade, säger Sanna Dibell.

3B är pilotklass

TärnsjöcyklarKlass 3B har varit pilotklass sedan i februari. De har haft sex cyklar i sitt klassrum och barnen har turats om att använda dem. En del barn vill cykla mycket och andra lite mindre.
– Jag tycker att det är jättebra med cyklarna. Ibland tar jag i så att jag blir alldeles varm och det känns skönt. Det blir liksom roligare att arbeta också. Det känns lättare, säger Abbas Heidari medan han visar hur cykeln fungerar.

Han får medhåll av kompisarna Sabina Karlsson och Rami Haidar Wasberg.

På frågan om det inte är svårt att jobba samtidigt som de cyklar skakar alla tre unisont på huvudena.
– Nej, varför skulle det vara svårt, svarar Abbas Heidari undrande.

Ökad koncentration och bättre arbetsro

Tanken med cyklarna är att, förutom att barnen får möjlighet att röra sig mer, också öka koncentrationen och arbetsron i klassrummet och stimulera inlärningen. Alexandra Södervall berättar att skolan ser positiva resultat och att det har blivit en extra hjälp för barn med behov av särskilt stöd. Rörelse blir helt enkelt en viktig hjälp på vägen till koncentration och inlärning.
– På Tärnsjö skola jobbar vi med ett inkluderande tankesätt där alla elever behandlas lika. Alla elever använder cyklarna så även om du kanske har ett extra behov av att använda cykeln för ökad koncentration är du aldrig ensam om att sitta och cykla.

Samtliga klassrum får cyklar till hösten

Till hösten får samtliga klassrum kontorscyklar. Beroende på hur stor klassen är så kommer det att finnas mellan fem och sex cyklar i varje klassrum. Dessutom kommer balansbrädor att köpas in till varje klassrum.
– Vi har redan kunnat avläsa en sådan positiv effekt av cyklarna så vi har bestämt att alla klasser ska få den här möjligheten till nästa läsår. Balansbrädorna blir ytterligare ett alternativ för de som i stället vill stå och jobba vid bänken. Det här är ett viktigt sätt att ta till vara på barnens energi och omvandla den till bättre koncentrationsförmåga och effektivare inlärning. Det här går helt i linje med vårt jobb för mer rörelse här på Tärnsjö skola, säger Alexandra Södervall.

De kommentarer som skrivs skickas till ansvarig för aktuell sida. Inga kommentarer publiceras på webbplatsen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML attibut är godkända att använda:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

De kommentarer som skrivs skickas till ansvarig för aktuell sida. Inga kommentarer publiceras på webbplatsen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML attibut är godkända att använda:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>