Information om corona covid-19

Sidan har uppdaterats: 10 februari 2021

I korthet

Heby kommun håller sig uppdaterad om utvecklingen och samarbetar med länsstyrelsen, regionen och andra ansvariga myndigheter.

Det är hög belastning på samhällets telefontjänster, särskilt 1177. Hjälp de som verkligen behöver komma fram att göra det. Många vanliga frågor besvaras på myndigheternas webbplatser. Se länkar längre ner.

Ring 113 13 om du inte kan hitta informationen på nätet.

Ring 1177 endast om du behöver personlig sjukvårdsrådgivning. Använd inte detta nummer för allmänna frågor om Coronaviruset eller om myndigheternas rekommendationer.

Om du har symtom

Symtom för corona covid-19 kan vara:

 • Feber
 • Hosta
 • Snuva
 • Halsont
 • Huvudvärk
 • Illamående
 • Muskel- och ledvärk

För att förhindra smittspridning är det viktigt att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Extra viktigt är det att alla som arbetar inom äldreomsorg och vård av äldre inte går till jobbet om de får symtom.
Om du vill besöka en närstående på något av våra boenden kontaktar du det aktuella boendet så får du mer information om hur ditt besök kommer att gå till.

Om du har allmänna frågor ska du ringa 113 13.

Om du har symtom, läs på webbplatsen 1177 Vårdguiden om hur du ska göra

Boka tid för provtagning i region Uppsala här

Belasta inte sjukvården i onödan
De flesta som drabbas av Coronaviruset blir lindrigt sjuka och behöver inte sjukvård. Om du känner oro, har allmänna frågor om Coronaviruset, hur myndigheterna hanterar situationen, ring 113 13.

Folkhälsomyndighetens råd för att skydda dig och andra

 • Om någon i ditt hushåll är sjuk i konstaterad covid-19 kommer vården att kontakta dig med förhållningsregler om att stanna hemma. Detta gäller även barn och elever inom förskola och grundskola.
 • Det bästa sättet att skydda sig och andra mot att bli sjuk är att undvika nära kontakt med sjuka människor. Därför uppmanas alla människor med symtom att alltid stanna hemma, att man är noggrann med handhygien och att alla håller avstånd till varandra.
 • Ytterligare råd innebär att man bör undvika större sammanhang där flera personer träffas, som fester, bröllop och andra tillställningar.
  Riskgrupper bör undvika onödig kontakt med andra. Äldre personer över 70 år och personer med nedsatt hälsa löper störst risk att få allvarliga symptom av covid-19.
 • Anhöriga ska inte göra besök på sjukhus.
 • Från och med 1 oktober är det åter möjligt att besöka sina anhöriga på äldreboenden. Besök ska genomföras på ett säkert sätt för att undvika smittspridning. Ta alltid kontakt med det boende du planerar att besöka i förväg och meddela när du ska komma och följ alltid deras regler för besök.

Begränsa sociala kontakter

Regeringen har beslutat att sammankomster med fler än 8 personer inte får hållas.

Så undviker du att smittor sprids

Här är några generella tips från Folkhälsomyndigheten på saker du kan göra själv för att undvika att smittor sprids.

 1. Stanna hemma om du är sjuk eller känner lindriga symtom som halsont, hosta, snuva, halsont, huvudvärk eller muskel- och ledvärk. Om du är provtagen positivt eller inte provtagen ska du stanna hemma minst sju dagar från insjuknande till det att du varit symtomfri i minst 48 timmar. Är du provtagen negativt ska du stanna hemma 48 timmar efter att du blev symtomfri.
 2. Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten i minst 20 sekunder.
 3. Använd handsprit när möjlighet till handtvätt inte finns.
 4. Undvik nära kontakt med sjuka människor.
 5. Undvik att röra vid ögon, näsa eller mun.
 6. Hosta och nys i armvecket eller i en pappersnäsduk.
 7. Tänk på att inte besöka äldre om du är sjuk eller har minsta sjukdomssymtom.

Relaterat