Förtidsröstning

Den som inte kan rösta i sin vallokal på valdagen har möjlighet att rösta i förtid i en röstningslokal, så kallad förtidsröstning. Du kan rösta i hela landet från den 8 maj fram till och med valdagen den 26 maj.

Valnämnden i Heby kommun har beslutat att förtidsröstning ska ske på följande orter i kommunen.

Tider och lokaler för förtida röstning, (pdf)

Röstningslokal

Enåker, Bygdegården
Harbo, Birgittagården
Huddunge, Församlingshemmet (förtidsröstning före valdagen)
Huddunge, skolan (förtidsröstning valdagen)
Morgongåva, Kyrkans allrum
Tärnsjö bibliotek
Vittinge, biblioteket
Vittinge, Ösbylunds förskola (förtidsröstning valdagen)
Östervåla bibliotek

Ta med id-handling och röstkort

För att förtidsrösta måste du ha med dig både id-handling och röstkort. Den som inte har någon id-handling kan låta någon annan person intyga väljarens identitet. Den person som intygar måste då visa en id-handling.
Om du röstar i förtid i en annan kommun kan du behöva ta med egna valsedlar.

Vad händer med min förtidsröst?

Röstmottagaren i förtidsröstningslokalen lägger ditt röstkort och valkuvert i ett fönsterkuvert som klistras igen. Röstmottagaren antecknar i en väljarförteckning att du lämnat en förtidsröst. Fönsterkuvertet läggs sedan ner i en uppsamlingslåda.

Fönsterkuvertet med din röst skickas sedan till vallokalen i det valdistrikt där du är folkbokförd. När vallokalen har stängt på valdagen prickas du av i röstlängden och röstkortet skiljs från valkuvertet eller valkuverten och läggs ner i valurnan tillsammans med de andra väljarnas röster. Sedan öppnas alla valkuvert och valsedlarna räknas.

Om du har förtidsröstat, och ångrar dig, kan du ångerrösta genom att gå och rösta i din vallokal på valdagen. Då är det din röst på valdagen som kommer räknas.

Rösta med ambulerande röstmottagare

Ambulerande röstmottagning betyder att röstmottagare kommer till ditt hem eller annan plats där du befinner dig för att ta emot din röst.

Om du inte kan ta dig till en röstningslokal och inte känner någon som kan vara bud åt dig, kan din kommun ordna med en ambulerande röstmottagare.

Detta gäller dig som inte kan ta dig till röstningslokal på grund av:

  • sjukdom,
  • ålder eller
  • funktionsnedsättning.
    Din röst ska göras i ordning på samma sätt som en förtidsröst i en lokal för förtidsröstning.

Behöver du rösta med ambulerande röstmottagare kan du ringa valnämndens kansli 0224-361 11 eller Medborgarservice i Heby kommun på telefon 0224-360 00.

Relaterat

Fråga Valmyndigheten

Valupplysningen: 020-825 825
Måndag–fredag 9.00–16.00