Förtidsröstning

Den som inte kan rösta i sin vallokal på valdagen har möjlighet att rösta i förtid i en röstningslokal, så kallad förtidsröstning. Förtidsröstningen får börja 18 dagar före valdagen och pågå fram till och med valdagen. Det går att förtidsrösta i vilken röstningslokal som helst i hela landet.

Förtidsröstningen vid valet till riksdag, kommun- och landstingsfullmäktige 2018 börjar den 22 augusti 2018. Valnämnden i Heby kommun har beslutat att förtidsröstning ska ske på följande orter och tider i kommunen.

Röstningslokal

Enåker, Bygdegården
Harbo, Birgittagården
Huddunge, Församlingshemmet (förtidsröstning före valdagen)
Huddunge, skolan (förtidsröstning valdagen)
Morgongåva, Kyrkans allrum
Tärnsjö bibliotek
Vittinge, biblioteket
Vittinge, Ösbylunds förskola (förtidsröstning valdagen)
Östervåla bibliotek

Ta med id-handling och röstkort

För att förtidsrösta måste du ha med dig både id-handling och röstkort. Den som inte har någon id-handling kan låta någon annan person intyga väljarens identitet. Den person som intygar måste då visa en id-handling.
Om du röstar i förtid i en annan kommun kan du behöva ta med egna valsedlar.

Vad händer med min förtidsröst?

Röstmottagaren i förtidsröstningslokalen lägger ditt röstkort och valkuvert i ett fönsterkuvert som klistras igen. Röstmottagaren antecknar i en väljarförteckning att du lämnat en förtidsröst. Fönsterkuvertet läggs sedan ner i en uppsamlingslåda.

Fönsterkuvertet med din röst skickas sedan till vallokalen i det valdistrikt där du är folkbokförd. När vallokalen har stängt på valdagen prickas du av i röstlängden och röstkortet skiljs från valkuvertet eller valkuverten och läggs ner i valurnan tillsammans med de andra väljarnas röster. Sedan öppnas alla valkuvert och valsedlarna räknas.

Om du har förtidsröstat, och ångrar dig, kan du ångerrösta genom att gå och rösta i din vallokal på valdagen. Då är det din röst på valdagen som kommer räknas.

Relaterat