Arkivens dag i Heby kommun

Årets tema var Flora och Fauna..Arkivens dag 2013
Åter igen blev det ett välbesökt arrangemang i Rungården, Morgongåva med 68 besökare i åldern 23-85 år.
Årets utställnings bestod av en massa gamla skolplanscher med djur och växter samt miljöer. Dessutom fanns en monter med herbarier och tre skärmar med skoter- och Västeråsmaskinerinformation.
Nästa år är det 140 år sedan företaget bildades i Västerås och 116 år sedan de flyttade till Morgongåva.
Sju visningar genomfördes med DVD av gamla filmer från AB Westeråmaskiner och från Vittinge kommuns tid. På en mindre bildskärm visades gamla skolkort.
De fortfarande intressanta Sala Allehandorna från 1929-1960-talet hade även i år en jämn ström av läsare.
Andra fördjupade sig i skol- och konfirmationsfotografier efter Olof Englund.
Åbagarns arkivbullar höll hela tiden.
Delar av arkivet efter PRO-avdelningen i Tärnsjö, en CD-skiva med historiskt material och Järlåsabygdens årstidning samt gamla lagfarter inkom under dagen.
Vi hade även besök av media genom Västmanlands/Upplands Nyheter som fick ta del av besökarnas livsviktiga minnen, humor och funderingar.
Det är fröjd att ändå hinna med en pratstund med det större flertalet, även om man önskar att det fanns större utrymme för det, då många har sina speciella frågor som ofta kommer fram en sådan här dag. Bland de första att komma var de som var kvar nästan till stängningsdags och har en förhoppning om återkomst nästa år.
Dagens frågesport renderade i dubbla förstapriser för sju av åtta rätta svar.
Vi utlovade även tre olika vinster till de dragna deltagare som tog en kaffelott och lade i lottlådan och vi meddelar vinnarna så klart.
Stolta kan vi återigen meddela att mer än 0,5 % av Heby kommuns innevånare deltog i Arkivens dag (Hur många arkiv får det intresset?).
Tyvärr blev en person utan kaffe men var nöjd ändå.
Tack för ännu ett år hälsar Anneli och Kenth.

Årets tema var Konst.
En del av de nyinkomna arkiven, litteratur samt en smärre konstutställning visades.
En monter med olika konst-igheter för diskussion fanns med och nyfikna fick information om innehållet och historia kring de olika ”konstverken”.
Vi visade även bildspel på tre bildskärmar och massor med nytillkomna Sala Allehandor.
Författaren Olle Nilsson var på plats en stund och hans nya bok ”Sala-Gävle tur och retur” såldes i några exemplar. Även Upplands Nyheter var på plats.

Arkivet bjöd sedvanligt på kaffe/saft tillsammans med Åbagarns arkivbullar
och hade ett gratislotteri/närvarokontroll (av de ca 65 besökarna) med tre vinster.
Å naturligtvis blev det skumpa som började på C till Konstutställningen.
Sammanfattningsvis upplevdes dagen som mycket lyckat trots en missad marknadsföringskanal och ett mindre antal besökare, där ändå åldersspannet var 3-95 år.

Årets tema var Miljö.
En del av de nyinkomna arkiven, litteratur samt Heby kommuns första dator visades.
En monter med en liten fotoutställning för diskussion fanns med.
Vi visade även fyra mindre sedda filmer och massor med Sala Allenandor, även nytillkomna.

Arkivet bjöd sedvanligt på kaffe/saft tillsammans med Åbagarns arkivbullar
samt hade gratislotteri med tre vinster.

Rungårdsarkivet i Morgongåva var öppet kl. 10-15.

Årets tema var På Liv och Död men alla lyckades inte uppfatta det.
Vilka som var de nyinkomna arkiven redovisades.
Vi visade även flera mindre sedda filmer med temat Morgongåva och snö.
En del köpte den nya CD:n med Knivbladet, företagsbladet från Morgongåvas största företag -1988.

Arkivet bjöd på kaffe/te/saft tillsammans med Åbagarns arkivbullar
samt hade gratislotteri med tre vinster.

Rungårdsarkivet i Morgongåva var återigen öppet kl. 10-15.

Årets tema var nöjen och vi hade mycket trevligt tillsammans.
De gamla Sala Allehandorna och nya publikationer från kommunarkivet rönte stort intresse.
En del av de nyinkomna arkiven visades.
Vi visade även den gamla sockenfilmen från Vittinge fyra gånger och till nästa år planeras visning av en annan och mindre sedd film.

Arkivet bjöd på kaffe/te/saft tillsammans med Åbagarns arkivbullar som tog slut tidigt på dagen.

2007
År 2007 firades Arkivens dag för tionde året i rad och Sveriges arkivinstitutioner hade öppet hus och bjöd på utställningar, föreläsningar och andra begivenheter.
Rungårdsarkivet i Morgongåva var som vanligt öppet kl. 10-15.

Mänsklig närvaro till arkiven efterlystes.
Mycket fanns till beskådande.
Nytt från kommunarkivet 2007 samt en del av nyinkommet visades.

Arkivet bjöd på kaffe/saft och Åbagarns arkivbullar (som inte tog slut).
För mer information ring 0224-36077/070-326 6077 till arkivarie Kenth Hansson,
arkivassistent Anneli Danneby 0224-36251
eller till Rungårdsarkivet 0024-64599.