Aktiv Snow-Trac och Sno-Tric

Snow-Trac eller Aktiv Snövessla Från 1957 till i alla fall 1981 gjordes en bandgående maskin i Morgongåva och Östersund kallad Snövessla i Sverige och för engelsktalande Snow-Trac. Denna lite unika konstruktion som är i tjänst än idag i olika delar av världen, har sitt ursprung i USA med bandavlastninglikheter med den amerikanska stridsvagnen Sherman, men är en svensk konstruktion och till huvuddelen med svenskt material och arbete.

Företaget lades slutligen ned 1988 men hade då en helt annan konstellation än från början.

Efter uppvaktning till dåvarande arkivägaren skänktes arkivet till Vittinge Hembygdsförening med villkoret att förvaras i Heby kommunarkiv genom undertecknads samordning. Det fd företagsarkivet omfattar ca 50 hyllmeter, ritningar, fotografier mm.

Du som vill lära dig mera om den eller behöver handböcker kan ta del av dessa här eller höra av dig. Christer Morlind på Morlitech AB, med egen hemsida med bland annat en sammanställning på antalet producerade kan också hjälpa dig med information.

I Heby kommunarkiv gjordes en större kopieringsuppdrag för ca 10 år sedan med alla produktionslistorna över dessa från 1957 fram till 1977. Därefter fanns produktionen i Östersund då företagets (fd AB Westeråsmaskiner) tillverkning av dessa flyttats dit.

Kenth Hansson, Heby kommunarkiv

1961 Snow Trac Instruktionsbok

1964 Snow Trac

ca 1968 Snow Trac

ca 1970 Snow Trac

ca 1971 Snow Trac

ca 1972 Snow Trac

1970 Snow Trac Instruktionsbok 1970 Trac Master Instruktionsbok

1970 Trac Master Reservdelskatalog

Sno-Tric eller snöskotrar gjorda i Morgongåva. I november 1965 startades tillverkning och montering med snöskotrar i två modeller.

SC 1 – Aktiv SC 1 Instruktions och reservdelsbok 1965

SC 2 – Aktiv SC 2 Instruktionsbok

Aktiv SC 2 Instruktions och reservdelsbok 1966

SC 3 – Aktiv Sno Tric SC 3 1971 Instruktionsbok

Aktiv Sno Tric SC 3 1972 Reservdelsbok

Aktiv Sno Tric SC 3 1977 Reservdelsbok 1979

SC 4Aktiv Sno Tric SC 4 1972 Instruktionsbok

Aktiv Sno Tric SC 4 Verkstadshandbok

Aktiv Sno Tric SC   4 1972 Reservdelsbok

SC12 – Instruktionsbok 1

Instruktionsbok 2 (ca 1970)

Aktiv Sno Tric SC 14 Instruktionsbok tillägg till SC 12

SC 14Aktiv Sno Tric SC 14 Instruktion och reservdelsbok 1968

Vill du läsa mer om dessa, se företagets personaltidning Knivbladet, som också finns på nätet eller kan beställas på CD av Kenth Hansson, kenth.hansson@heby.se.

Sedan 2012 finns också AKTIV Veteranskoterklubb.