Gör som Alexandra – ta ansvar för andra

Pandemihjälte Alexandra

Se filmen där Alexandra berättar. Klicka på bilden. 

Alexandra – tar ansvar för sina elevers trygghet.

Alexandra Gustafsson är rektor för Harbo och Tärnsjö skolor. Hon har i sitt dagliga arbete ansvar för många medarbetare och elever i vår kommun.

När Corona, covid-19 kom så gick hennes första tankar till skolorna och hur de skulle kunna hålla öppet.

-När pandemin kom i våras så kände jag att hur ska vi kunna ha skolorna öppna? Det fanns en stor rädsla när det var en sådan otrolig topp av sjuka personer som behövde vård. Jag tycker nu under hösten och i och med de mer strikta restriktionerna att vi har hittat ett bra sätt att följa restriktionerna och se till att skolan är en bra och trygg plats för både medarbetare och elever säger Alexandra.

Som rektor har arbetet förändrats en hel del sedan pandemin kom. Alla möten är numera digitala och medarbetare har sin planeringstid hemma. Alexandra har hittills i år lagt mycket tid på att skapa förutsättningar för medarbetare och elever att kunna komma till skolan och att göra skolan till en trygg plats.

-För mig och mina medarbetare är det viktigt att eleverna känner sig trygga. Vi har sett att det är viktigt för elevernas mående att skolan är öppen och att vi finns här precis som vanligt.

Rutinerna på skolan har förändrats och numera så arbetar man aktivt för att undvika trängsel, exempelvis genom att vissa klasser ibland äter lunch i sina klassrum. Alla elever uppmanas att tvätta händerna ofta och de finns naturligtvis tillgång till handsprit.

-Samtidigt är de viktigt att vi genomför exempelvis lucia och julavslutning och istället för att ställa in så ställer vi om, för oavsett om de finns en pandemi eller inte så ska skolan vara en plats där rutiner finns och där det finns en sorts normal vardag.

Den största insatsen som någon kan göra är att vara hemma om den är sjuk eller har symptom menar Alexandra. De skapar förutsättningar för att skolan kan hålla öppet och att undervisningen kan ske som vanligt.

-Personligen så har Corona covid-19 drabbat mig genom att jag inte längre kan hälsa på min mamma. Hon är 93 år och de klart att de finns en oro att hon ska bli sjuk. Sedan är de tråkigt att inte kunna träffa vänner och familj på det sätt som man är van vid säger men på något sätt så blir de jul i år också säger Alexandra.

Relaterat