Landshövdingen vandrade i Heby kommun

Sol och tryckande värme följde landshövding Göran Enander på vägen när han torsdagen den 25 juni vandrade i Heby kommun i sällskap av kommunalråd Marie Wilén (C), samhällsbyggnadschef Åsa Nylander, miljöstrateg Camilla Winqvist samt andra representanter från Heby kommun, Neda och Nora församling.

Vandringen startade vid Linsjön i Östa och fortsatte på Östahalvön med olika stopp och kortare presentationer. Vid lunchtid hade vandringssällskapet kommit fram till ungdomslägret Fun Camp som  håller till vid Älvängs natur- och kulturhus utmed Östabyväg. Här tog Joel Lindh, ansvarig för Fun Camp, och övriga ledare och deltagare på lägren emot för att presentera Fun Camp och tankarna bakom idén.
– Det är femte året som vi arrangerar Fun Camp och skillnaden i dag mot det första lägret 2015 är att vi har fler deltagare, fler inriktningar på våra läger och vi har kunnat locka hit många duktiga pedagoger som arbetar med barnen. Meningen är att barnen ska få möjlighet att utveckla sina talanger och växa som personer hos oss och självklart få vara med om häftiga saker på sommarlovet. I år har vi 180 barn anmälda till våra olika läger. Eftersom att vi har en sådan speciell situation just nu så har vi fler läger i år med färre deltagare i varje. De är anpassade efter myndigheternas rekommendationer, säger Joel Lindh.

Vill uppmärksamma friluftsliv
Heby kommun är den fjärde kommunen i länet som landshövding Göran Enander vandrar i. Innan året är slut ska han ha vandrat i samtliga kommuner.
– Jag gör det här för att jag vill uppmärksamma hälsa, friluftsliv och naturvård. Det är jätteviktigt för vår hälsa att vi rör oss i naturen och nu under denna vår har det aktualiserats ännu mer. Vandring är ett jättetrevligt sätt att umgås och under mina vandringar hinner jag också med att ha lite mer informella möten med kommunledningarna vilket är mycket värdefullt för mig, säger Göran Enander.

Provade på cirkuskonster
Efter att ha bjudits på uppträdande av deltagarna på musik- och musikallägret blev landshövdingen och hela sällskapet inbjudna till cirkustältet där alla fick möjlighet att prova på cirkuskonster. Landshövding Göran Enander tog tillfället i akt att prova på att snurra tallrik på pinne vilket visade sig inte vara helt lätt. Här fick barnen också möjlighet att ställa frågor till landshövdingen och de var många. Som exempelvis: Vad jobbar en landshövding egentligen med?

Friluftslivets år 2021
Under eftermiddagen fortsatte vandringen vid Kyrkstigen i Tärnsjö där Inga Nordgren från Nora församling var guide. Även här fortsatte solen och värmen att följa sällskapet utmed spängerna över Nordmyran och vid kaffepausen vid fågeltornet vid Nordmyran.
Det var en nöjd Göran Enander som så småningom avslutade vandringen för att återvända till Uppsala.
– Idag har jag besökt delar jag aldrig besökt tidigare och det var väldigt vackert. Det är oerhört roligt att få göra nya upptäckter. Nästa år är det Friluftslivets år och då hoppas jag att ännu fler upptäcker hur skönt det är att vara ute i naturen, säger Göran Enander.

Relaterat