Mycket har förändrats under Kerstins 50 år på Tallgården

Efter 50 år som medarbetare på vård- och omsorgsboendet Tallgården i Östervåla går nu Kerstin Jansson i pension. Hon har hunnit vara med om mycket och förändringarnas vindar har blåst under hela hennes arbetsliv.

– Jag gick in här och sökte jobb som 17-åring och sedan har jag blivit Tallgården trogen. Det finns tre huvudanledningar till det. Jag tycker om att jobba med äldre personer, jag har haft så bra kollegor genom åren och det är otroligt värdefullt att ha ett jobb där man bor, säger Kerstin när hon för en gångs skull sätter sig ner en stund på sin arbetsplats och reflekterar över alla de år hon tillbringat här.
Exteriört såg Tallgården lika ut då som nu men invändigt har det hänt mycket. Kerstin berättar att de boende exempelvis inte hade egna toaletter eller duschar på rummen utan var hänvisade till gemensamma toaletter i korridoren.
-Duscha och bada fick de göra i källaren där vi hade badkaret. Det var omständligt och tungt både för de boende och för oss, säger Kerstin och skakar på huvudet.
Då fanns det även en tvätterska i källaren som skötte all tvätt åt de boende. I dag sköter medarbetarna tvätten i tvättstugorna som finns på varje avdelning.

Sett förändring med blandade känslor
Det är med blandade känslor som hon har sett Tallgården förändrats genom åren. Den kanske största skillnaden är att idag flyttar de boende in på Tallgården i ett senare skede i livet märkta av ålder och sjukdom.
– Tidigare kunde de äldre flytta in mycket tidigare. Det kunde vara både på grund av sjukdom och andra ålderskrämpor men också för att få en social trygghet. Jag vill inte ta någon ställning till vad jag tycker är bäst men det märks stor skillnad.

Förändrad relation med cheferna
En annan stor skillnad är ledarskapet och förhållandet till cheferna. Kerstin har hunnit med att ha många chefer genom åren och varje chef har satt sin prägel på boendet och arbetsmiljön.
– När jag började här bodde chefen på boendet som en sorts föreståndarinna. Då rådde en mer auktoritär respekt och man vågade aldrig ta upp någonting för diskussion. Jämför jag med idag så är det en otrolig skillnad. Självklart har vi stor respekt för Ewa också men hon har även respekt för oss och lyssnar på vad vi har att säga, säger Kerstin och tittar på sin chef Ewa Wonkavaara.

Pratades aldrig ekonomi förr
Kerstin menar också att samtalen om ekonomi och besparingar har ökat för varje år som gått.
– När jag började var det aldrig någon som pratade ekonomi med oss. Vi skulle vara hushållsamma men det var aldrig prat om besparingar. Nu mer är besparingar och effektiviseringar vardagsmat som man lär sig att förhålla sig till.
Det hon kommer att sakna allra mest när hon går i pension är de boende och kollegorna.
– Man kommer väldigt nära varandra när man jobbar på en sådan här plats. Vi engagerar oss i de boende och har en omtanke om varandra och det kommer jag att sakna. Sedan kommer jag inte att ha någon brist på sysselsättning då jag har både barn, barnbarn, hus och trädgård, säger Kerstin.

Kerstin kommer att vara saknad
Att Kerstin kommer att saknas på Tallgården råder det inget tvivel om. Hennes chef Ewa Wonkavaara menar att hon kommer att lämna ett stort tomrum efter sig.
– Hennes rutin och erfarenhet har varit ovärderlig. Hon har hållit kvar vid en del gamla traditioner som de äldre har uppskattat. Exempelvis serverar hon alltid eftermiddagskaffet på kaffe och fat och hon har sett till att strukna fina dukar har prytt våra bord. Jag är osäker på om någon kommer att axla hennes kall nu. Det kommer att bli tomt efter Kerstin på alla sätt och vis, säger Ewa Wonkavaara.

Heby kommun tackar Kerstin för alla de här åren och önskar henne en riktigt skön pensionstid. Tack Kerstin!

De kommentarer som skrivs skickas till ansvarig för aktuell sida. Inga kommentarer publiceras på webbplatsen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML attibut är godkända att använda:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

De kommentarer som skrivs skickas till ansvarig för aktuell sida. Inga kommentarer publiceras på webbplatsen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML attibut är godkända att använda:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>