Vad gäller vid byte av ägare, bolag eller lokal?

Enligt alkohollagen ska betydande ändringar i ett bolag eller tillstånd anmälas till kommunen. Anmälan ska göras i förväg, eller om det förhållande som föranlett anmälningsskyldighet inte har kunnat förutses, utan dröjsmål. Exempel på anmälningspliktiga ändringar är:

  • att kretsen av personer med betydande inflytande har förändrats.
  • att verksamhetens inriktning ändras, till exempel att en renodlad matrestaurang börjar med nöjesverksamhet som dans eller underhållning.
  • att serveringslokalerna byggs om.
  • att drinkbar inrättas eller att dryckesautomat eller minibar på hotellrum inrättas.
  • att sådana uppgifter som behövs för att kunna upprätthålla kontakt med tillståndshavaren ändras, till exempel firmanamn och postadress.

Ett serveringstillstånd gäller endast för den som tillståndet är utfärdat på (organisationsnummer) och för den lokal som är angiven i beslutet och tillståndsbeviset. Det betyder att om du som har serveringstillstånd flyttar till nya lokaler så måste du söka nytt tillstånd. Det är alltså inte tillräckligt att endast göra en anmälan. Samma sak gäller vid ägarbyte eller bolagsändring (till exempel från enskild firma till aktiebolag). Om verksamheten upphör eller om du inte längre har tillgång till de lokaler som tillståndet är utfärdat för så slutar tillståndet att gälla.

Relaterat

Heby kommun delar alkoholhandläggare med Sala kommun från och med 1 maj 2019.

Du når alkoholhandläggaren via 
Bygg- och miljöenheten i Sala
0224-74 70 00
Byggmiljo@sala.se
Serveringstillstånd, Sala kommuns hemsida

De kommentarer som skrivs skickas till ansvarig för aktuell sida. Inga kommentarer publiceras på webbplatsen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML attibut är godkända att använda:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>