Dricksvatten

Vatten behövs till både dryck och matlagning. Ha därför alltid upptappat dricksvatten hemma. Med en dunk, en vanlig frys och möjlighet att koka ditt vatten kommer du långt.

Dagligt behov av vatten:

Två-tre liter per person. Vid fysisk ansträngning eller graviditet/amning kan behovet vara det dubbla.

Så mycket ska du planera för:

Räkna med tre till fem liter per person och dygn. Detta för att inkludera även andra behov av vatten.

Så förvarar du vattnet:

Förvara vattnet mörkt och svalt i plastdunkar avsedda för dricksvatten. Vid långvariga strömavbrott eller vattenbrist behöver du ha rena vattendunkar för att kunna hämta vatten på kommunens trygghetspunkter eller annan anvisad plats.

En mindre platskrävande lösning är att frysa dricksvatten i plastflaskor. De fungerar både som reservdricksvatten och som kylklamp om elen försvinner. Kom ihåg att inte fylla flaskorna helt, då kan de spricka när de fryser.

Om du måste koka vattnet:

Om kommunen meddelat att vattnet måste kokas innan användning så beror det på att det kan innehålla bakterier, virus eller parasiter, det vill säga mikroorganismer. Koka alltid vattnet om du själv misstänker att det kan innehålla mikroorganismer som du kan bli sjuk av. Koka så att det bubblar ordentligt. Ett uppkok räcker.

Så kan du hushålla med dricksvatten:

Genom att använda våtservetter för personlig hygien och handsprit så minskar du vattenförbrukningen. Ha mat hemma som inte kräver så mycket vatten vid tillagning.

Källa: Livsmedelsverket

Sidinformation

Senast uppdaterad:
23 september 2022
Sidan publicerad av:
Camilla Röjerås