Matförråd

Kriser kan se olika ut och ju bättre förberedd du är desto lättare kan du klara dig själv. I en krissituation handlar det främst om att maten ska ge tillräckligt med energi. Här har vi samlat Livsmedelsverkets rekommendation för bra och energigivande livsmedel som kan lagras hemma.

Vår lista motsvarar behovet för en vuxen person under en vecka. Inom parentes står hur mycket av varje livsmedel som behövs.

Torrvaror

  • Pulverpotatismos (100 gram pulver)
  • Mjölk / vegetabilisk mjölkersättning* (2 liter)
  • Snabbtillagad pasta, nudlar, matgryn eller ris (500 gram)
  • Havregryn, rågflingor, mjöl eller frukostflingor (350 gram)
  • Pulversoppa (1 påse)
  • Hårt bröd och kex (550 gram)
  • Mjukt bröd med lång hållbarhet, t.ex. tortilla (80 gram)
  • Mandel, nötter eller frön (265 gram)
  • Torkad frukt (155 gram)
  • Choklad, energibars (100 gram)

Konserver

  • Mjukost eller annat hållbart pålägg (en stor tub)
  • Kött- och fiskkonserver, till exempel köttfärssås, tonfisk, makrill i tomatsås, ravioli, laxbullar, köttbullar, kokt kött (1 150 gram)
  • Ätfärdiga bönor och linser (265 gram avrunnen vikt)
  • Soppkonserver (750 gram, tre små burkar)
  • Tomat- och grönsakskonserver, grytbaser och pastasåser (1 000 gram)
  • Frukt- och bärkonserver (730 gram)
  • Sylt, fruktmos eller marmelad (240 gram)
  • Fruktkräm, färdigblandad blåbärs- och nyponsoppa (300 gram)

Fler livsmedel som är bra att ha hemma

  • Olja, ättika och vinäger
  • Kaffe, te, kakao
  • Honung, socker
  • Joderat salt, buljongtärningar, tomatpuré, olika smaksättare och kryddblandningar
  • Mjöl, bakpulver och torrjäst
  • Vatten på flaska

Frukt, rotfrukter, grönsaker och ägg kan förvaras i rumstemperatur men de håller längre vid kylskåpsförvaring. Detsamma gäller öppnade konserver. När förpackningen har öppnats så håller maten inte så länge i rumstemperatur. Det kan därför vara bra att köpa mindre förpackningar som täcker dina behov inom den närmaste tiden.

Källa: Livsmedelsverket

Sidinformation

Senast uppdaterad:
23 september 2022
Sidan publicerad av:
Camilla Röjerås