Risk för vattenloppor vid Axsjöbadet i Morgongåva

Fall av misstänkt badklåda orsakad av vattenloppor/cerkarier har upptäckts efter bad vid Axsjöbadet i Morgongåva. Vattenloppor är inte farligt men besvärligt för den som drabbas. Badplatsen är fortsatt öppen men varningsskyltar är uppsatta.

Badklåda orsakas av parasiten cerkarier, som även kallas vattenloppa. De som drabbats kan få klåda och utslag på kroppen efter bad. Utslagen kan påminna om myggbett och brukar finnas kvar i ungefär en vecka. Dessa är ofarliga och läker av sig själva. Enstaka personer kan drabbas av en starkare allergisk reaktion med feber. Någon specifik behandling finns inte och är inte nödvändig. Symptomen kan dock lindras med klådstillande medel och/eller allergimedicin.

Vad är cerkarier?
Vattenloppor/cerkarier är små larver som ska utvecklas till en inälvsmask som finns hos sjöfåglar. Larverna är så små att vi inte kan se dem med blotta ögat. De simmar vid vattenytan för att hitta en fågel, men ibland angriper de av misstag en badande människa istället. På oss människor tränger de in någon millimeter i huden, men dör sedan relativt snabbt. Larverna finns mest på grunt vatten och därför drabbas barn oftare än vuxna.

Badklåda kan inte smitta från person till person. Hur lång tid det tar att få symptom varierar och beror på om du utsatts för cerkarier tidigare och hunnit bli överkänslig. Om du exponeras efter att du väl blivit överkänslig kommer symtomen inom någon eller några timmar.

Förebyggande åtgärder
Det går inte att se på vattnet om det innehåller cerkarier. Du behöver inte undvika att bada om det finns cerkarier i vattnet. En offentlig badplats behöver heller inte stänga på grund av cerkarier, även om man ibland väljer att göra det ändå. Om du duschar eller torkar av dig med handduk och tar av badkläderna direkt efter badet minskar risken för badklåda.

Relaterat

De kommentarer som skrivs skickas till ansvarig för aktuell sida. Inga kommentarer publiceras på webbplatsen.

Comments are closed.

De kommentarer som skrivs skickas till ansvarig för aktuell sida. Inga kommentarer publiceras på webbplatsen.

Comments are closed.