Så stör du döden

Hur stör man döden? Vad ska man säga och hur? Här får du några tips på hur du kan hjälpa någon i din närhet.

Om du misstänker att det finns en akut fara för personens liv, ring 112 omedelbart! Var inte rädd för att kontakta vården och be om hjälp. På Självmordslinjen som drivs av föreningen Mind kan du som mår dåligt chatta eller prata i telefon med deras volontärer alla dagar. Du kan också mejla in dina frågor.

Självmordslinjen: 90 101

Fråga!

Det enda sättet att ta reda på om någon tänker på självmord är att fråga. Finns planer för tid, plats och metod är planerna långt gångna och då bör personen få kontakt med vården och inte lämnas ensam. Du kan ställa en rak fråga som ” Har du tankar på att ta ditt liv?” För att komma igång kan du också prova någon av följande frågor:

 • Om jag var i din situation skulle jag må dåligt, hur är det för dig? Kan vi ta en promenad och prata lite?
 • Jag märker att du grubblar på någonting. Är allt som de ska?
 • Jag tycker att du varit lite tyst på sistone. Kan vi ta en kaffe och prata lite?
 • Jag har saknat dig, var har du varit? Kan vi ses?
 • Det var länge sedan du skrattade, hur är det med dig? På riktigt?
 • Men du, är det så att du har tankar på att ta ditt liv?

Lyssna!

Låt svaren och berättelsens ta tid. Det kan hända att du får höra något som gör dig rädd eller upprörd, men låt personen föra samtalet. Var sparsam med att ge råd och försök helst inte lösa problemet. Lyssna istället utan fördomar och försök att förstå varför din vän känner som hen gör. Om personen pratar om självmordstankar, försök tänka att en uttalad självmordstanke är mycket bättre än en outtalad. Det tyder på att förtroende finns mellan er och att personen vill ha hjälp. Var den vännen som går att lita på och fråga om din vän behöver träffa någon professionell. Ifall någon berättar om sina självmordsplaner, men säger att du inte får säga något – tveka inte att kontakta vården.

Din hjälp och vårdens ansvar

Det är många delar i livet som kan bli sköra när man mår psykiskt dåligt, då behöver man stöd på flera olika sätt. Att ha någon man kan prata med och som möter en på ett respektfullt sätt kommer öka personens möjligheter att söka hjälp. Du kan vara den stora skillnaden men din roll är att fråga, berätta om din oro och lyssna. Råd och hjälp ska vården ta hand om.  och vårdens ansvar

Bestäm nästa steg

När du har tagit reda på hur det står till med personens säkerhet är det dags att tillsammans diskutera nästa steg. Du kan behöva hjälp av andra för att uppmuntra till att skaffa professionell hjälp – eller att ta ett första steg till hjälp från exempelvis en partner, föräldrar eller nära vänner. Du ska inte bära hela ansvaret själv.

Här finns stöd och hjälp

 • Vårdcentral eller annan läkarmottagning, ring 1177
 • Psykiatrisk mottagning
 • Personal på skola: lärare, skolsköterska, psykolog, socionom, husmor, skolvärdinna, fritidspersonal
 • Ungdomsmottagning
 • Präst, diakon

Nationella stödlinjer, och telefonnummer om du själv mår dåligt eller är anhörig till någon som mår dåligt

Källa: Stör döden.se