Belysning

Heby kommun har cirka 3500 ljuspunkter längs gatorna i och kring våra tätorter. Dessa ronderas normalt sett fyra gånger/år. Eftersom kommunen har bytt ut all armatur och ljuskällor, ronderas anläggningen nu mer sällan än tidigare, då anläggningen är ny kan man förvänta sig färre fel än i vanliga fall.

Problem med belysningen – felanmälan

  • Kontakta Heby kommun antingen via 0224-360 00 och fråga efter ansvarig för belysning eller skicka ett e-postmeddelande till Daniel.Hagman@heby.se.
  • Var beredd att uppge stolpnummer om du felanmäler ett fåtal lyktstolpar (numret står cirka två meter från marken på lyktstolpen).

OBS! Om det är en eller några enstaka ljuspunkter som är mörka kan åtgärd dröja till nästa gång entreprenören har planerat att göra en drive på orten. Om längre sträckor med belysning inte fungerar eller om belysningsfelet kan orsaka trafikfara ska åtgärd ske så snart som möjligt.

Gäller felanmälan belysningen vid perrongen i Heby eller Morgongåva kontaktas Trafikverket på telefonnummer 0771-921 921. 

Anläggning

Heby kommun har från och med 2005 övertagit och är ägare till hela gatubelysningsanläggningen. Anläggningen är byggd på 60-70 talet vilket gör att det 2006 var dags att byta ut så gott som samtliga armaturer. Med ny teknik sänktes kostnaderna radikalt samtidigt som anläggningen blev moderniserad och kommunen får en högkvalitativ gatubelysning. En förutsättning för detta var ett byte av samtliga armaturer från de tidigare kvicksilverarmaturerna till nya högtrycksnatriumarmaturer med ljuskällor som har ett gult/orange sken.

De stora besparingar som kommunen gör betalar investeringen i nya armaturer och ljuskällor med en pay off-tid på cirka sju år.

Tändsystem

Idag finns det två olika system för tändning av belysningen runt om i kommunen. I tätorterna styrs tändningen digitalt med hjälp av ett dataprogram. Med hjälp av detta system är det möjligt att på ett mycket enkelt sätt bestämma vilken tid belysningen ska vara på på olika platser och också hur många faser som ska lysa (det finns tre faser).

På landsbygden styrs tändning och släckning av så kallade astronomiska ur. De styrs via sattelit så att belysningen slår på vid fastställda klockslag som anpassas till solens tidtabell. I regel ska belysningen tändas 20 minuter efter solens nedgång och släckas 20 minuter innan dess uppgång.

Kontakt

Ring 0224-360 00 och be om att få prata med ansvarig för belysningen eller skicka ett     e-postmeddelande till Daniel.Hagman@heby.se.

Kom ihåg att uppge stolpnummer vid felanmälan (detta står ca två meter från marken på lyktstolpen).

 

De kommentarer som skrivs skickas till ansvarig för aktuell sida. Inga kommentarer publiceras på webbplatsen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML attibut är godkända att använda:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>