Algblomning

Höga vattentemperaturer och mycket näring i vattnet gynnar olika alger. När dessa algsamlingar driver in mot stränderna kan situationen bli besvärlig eftersom det ofta är där badande, och då främst barn, uppehåller sig.Om du ser gul/gröna skikt i vattnet eller att det ser ”trådigt” ut i vattnet kan det tyda på att det finns extra mycket alger i vattnet. Du bör undvika att bada under tiden som blomningen pågår.

Det är vanligen blågröna alger som ställer till besvär, eftersom de kan vara giftiga. De avfallsprodukter som algen avger när den lever innehåller giftet, men även bland döda alger kan giftet finnas kvar en tid innan det brutits ner.

Vid kraftig algblomning är det bra att tänka på följande:

  • Låt inte barn bada
  • Låt inte hundar dricka av vattnet
  • Undvik det mest alginblandade vattnet, men vi rekommenderar att du inte badar alls. Även i klarare områden utanför algmassan kan ämnen som utsöndras från algerna finnas löst i vattnet.

Upptäcker du algblomning kan du kontakta kommunens miljöenhet i Sala, se rutan till höger.

Kommunens tillsyn och provtagning sker i enlighet med miljöbalken, Naturvårdsverkets föreskrifter och EU:s badvattendirektiv. Det är miljöenheten på Sala kommun som har ansvaret för tillsynen och provtagningen på de kommunala utebaden i Sala och Heby kommun. I Sala är det miljöenheten som utför provtagningen medan proverna i Heby utförs av personal från fritidsenheten.

Relaterat

Kontakt

Miljöenheten Sala
0224- 74 70 00
byggmiljo@sala.se

 

De kommentarer som skrivs skickas till ansvarig för aktuell sida. Inga kommentarer publiceras på webbplatsen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML attibut är godkända att använda:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>