För ett renare vatten

Vi är i Sverige bortskämda med att alltid ha tillgång till rent vatten. För att det ska fortsätta vara så krävs det att vi blir bättre på att inte spola ned vad som helst i våra avlopp. Minskar inte utsläppen av miljögifter, främst från varor, finns det risk för att dricksvatten och sjöar i framtiden blir lika förorenade som de är i många andra länder.

Dricksvattnet kallas vårt viktigaste livsmedel, vi människor och våra samhällen behöver rent dricksvatten för att bevara vårt välstånd och vår goda hälsa.

De varor du köper i affären och använder hemma varje dag innehåller olika kemikalier. Det gäller allt från byggmaterial, elektronik och vitvaror via rengöringsmedel, hygienprodukter och smink till leksaker, kläder och skor.

Toalett

 

Det som spolas ner i avloppet rinner genom rören för rening i avloppsreningsverken. Dessa har till uppgift att ta hand om hushållsspillvatten, som avloppsvattnet från badrummet och köket kallas. Allt annat ska slängas i papperskorgen eller i soporna. Skräp och oönskade ämnen hamnar tyvärr ändå ofta i avloppet, vilket innebär problem för reningsprocessen och får negativa effekter på miljön.

 

Vattnet på jorden förbrukas aldrig. Det lånas, används och återförs till det eviga kretsloppet som vi alla är en del av.

Här har vi samlat massor med tips på vad du själv kan göra för att bidra till ett renare vatten.

Tips för ett renare vatten 1
Ha en papperskorg stående i badrummet, skräp ska slängas i papperskorgen och inte i toaletten! Är du själv van att alltid ta med skräpet ut ur badrummet och kasta, tänk på dina gäster.

Tips för ett renare vatten 2
Undvik antibakteriella produkter som marknadsförs som luktfria/antibakteriella (vissa träningskläder) och desinficerande/antibakteriella (vissa vitvaror). Dessa produkter innehåller oftast silverföreningar eller triclosan, vilka är skadliga när de släpps ut i miljön genom att de t.ex. bidrar till antibiotikaresistenta bakterier.

Tips för ett renare vatten 3
Använd miljömärkta hygien- och städ produkter. Exempel på miljömärkning är Svanen, Bra miljöval och EU-blomman (se bilder).

Miljömärkning

Tips för ett renare vatten 4
Lämna färg, lösningsmedel och kemikalier till en återvinningscentral. Tvätta inte ur penslar i vasken, använd istället metoden med gamla glas- eller konservburkar:

Använd 2-3 stycken gamla burkar (eller fler om det inte blir rent med 2-3 stycken), fyll dessa med lagom mycket vatten, så att det inte skvalpar över när du tvättar penseln däri.

Tvätta penseln i turordning i de olika burkarna. Doppa och rör runt så att du får ut så mycket färg som möjligt, först i den första burken, sen i den andra o.s.v. tills penseln är ren. Samma burkar kan användas till flera penslar men har du många penslar att tvätta kan du behöva lägga till några burkar.

Låt sedan burkarna stå öppna, ute under tak eller inne i ett välventilerat utrymme. Efter en tid har vattnet avdunstat och du har burkar med intorkade färgrester kvar som du kan lämna till återbruket. För att reducera antalet burkar att lämna till återbruket kan du, när en del av vattnet dunstat, hälla över färgvattnet till ett färre antal burkar.

OBS skriv på burken vilka färgrester som finns i den. 

Tips för ett renare vatten 5
Lämna gamla mediciner tillbaka till apoteket. Mediciner får absolut inte kastas i avloppet, och ska inte heller kastas i soporna. Apoteken tillhandahåller påsar att ta hem för kasserade mediciner, ha en sådan på samma ställe där du förvarar dina mediciner. När den är full ta med till apoteket nästa gång du ska dit.

Tips för ett renare vatten 6
Tvätta bilen i en bilhall. Mer om detta finns att läsa om under fliken Biltvätt på gatan – nej tack!.

Tips för ett renare vatten 7
Dammsug alltid innan du våt torkar golvet. Damm innehåller miljöfarliga ämnen från elektronikprodukter, textilier, byggmaterial och annat. Det är bättre att sådant i soporna än i avloppet. Om du vill använda rengöringsmedel vid städningen räcker det oftast med såpa, diskmedel eller andra vanliga rengöringsmedel, helst förstås miljömärkta. Du kan också använda mikrofiberdukar vid städning och rengöring, sådana finns även som moppar. Då behöver du inte använda rengöringsmedel alls.

Tips för ett renare vatten 8
Om du tycker om att måla och använder konstnärs- eller hobbyfärger, se till att använda färger som inte innehåller kadmium. Kadmium används ofta i gula och röda färgpigment. Det är vanligast i oljefärg men finns även i akryl- och akvarellfärg.
Använd istället färger med beteckningen hue, sub, eller imit efter kulörnamnet. Dessa färger är fria från kadmium.

Tips för ett renare vatten 9
Överdoser inte vid disk och tvätt. Det blir inte renare för att du använder mer. Genom att dosera rätt spar du på vattnet, miljön och på din egen plånbok.

Tips för ett renare vatten 10
Köp, använd och tvätta inte allväderskläder och skor som innehåller polyfluorerade impregneringsmedel. Dessa ämnen är extremt svårnedbrytbara i naturen och sprider sig runt jordklotet, förhöjda värden av dessa har funnits i sälar, renar och isbjörnar i Arktis. Det finns massor av olika sorters polyfluorerade ämnen. Vissa av dessa är konstaterat giftiga, hormonstörande eller cancerframkallande för både människor och organismer, andra misstänks vara det medans ytterligare andra inte har funnits påverka oss alls.

Minska mängden mikroplast 1
Vid tvätt lossnar stora mängder plast partiklar från fleece och andra syntetkläder. Plast partiklarna åker genom filter och reningsverk och ut i haven där de förorenar, förgiftar och äts upp av djur som tror att det är mat. Att vädra bort lukter och ta bort enstaka fläckar med våt trasa kan funka finemang.

Minska mängden mikroplast 2
Mikroplaster har länge varit vanliga i peelande och skrubbande produkter– men finns nuförtiden ofta också i kosmetika som läppstift, foundations och mascara. Mikroplasterna är pyttesmå plastbitar, de rinner genom reningsverken och ut i vattnet där de förorenar, förgiftar och äts upp av djur i tron att det är mat. Totalt hamnar ca 40 ton mikroplast i Östersjön från omkringliggande länder varje år!
Det kan vara svårt att veta vilka produkter som innehåller mikroplaster, men gå igenom innehållsförteckningen. Står något av följande ord eller förkortningar med innehåller produkten plast, troligtvis i form av mikroplast.

 • Polyethylene, PE
 • Polypropylen, PP
 • Balls 
 • Beads
 • Polyvinylchloride, PVC
 • Spherulites
 • Polystyrene, PS
 • Spherules
 • Polyvinylacetat, PVAc
 • Polymer spheres
 • Polyvinylpyrrolidon, PVP
 • Polymethyl methacrylate, PMMA
 • Polytetrafluoroethylene, PTFE (teflon)
 • Micro-beads
 • Polyethylene terephthalate, PET
 • Microspheres

Kontaktuppgifter till Tekniska enheten

Kundtjänst
0224-361 69
vattenochavlopp@heby.se

Telefontid
måndag-fredag 9:00-12:00 och 13:00-15:00

Akut felanmälan utanför kontorstid (SOS AB): 021-30 27 30

De kommentarer som skrivs skickas till ansvarig för aktuell sida. Inga kommentarer publiceras på webbplatsen.

Comments are closed.