Ett liv med bilder

Laine Åkermans textilkonst under 50 år.

Utställning med vävda och sydda bonader
Presentation av konstnärenLaine föddes i Tallinn i Estland 1921. Under kriget så kom hon som flykting till Sverige 1944. Efter ett par år i Stockholm och Upplands Väsby så träffade hon sin blivande make, Göran. Paret övertog makens föräldragård i Morgongåva och bestämde sig för att bli lantbrukare.1967 gick Laine en kurs och lärde sig väva. På vinterhalvåret då det var mindre utomhusarbete började hon väva löpare och mattor. Ganska snart förlorade hon intresset för det enformiga och började skapa bilder i mattvävstolen. Efterhand så började hon använda även andra vävtekniker för att göra bilder. Hon inspirerades mycket av livet runtomkring med natur, djur och människor.

På en utställning i Stockholm 1994 så fick Laine se stora broderier, dessa blev hon väldigt fascinerad av. Hon köpte hem juteväv och broderigarner och startade det som hon kom att tycka var det allra mest givande. Hon använde nål och tråd som andra använder kameran. Hon förevigade fester på gården. Hon avbildade hästarna, katterna, fåglar och även andra vilda djur. Laine var otroligt produktiv. När hon och maken hade pensionerat sig så kunde hon brodera ”på heltid”. När ett verk var klart startade hon omgående med nästa. Hon broderade ända fram till sin död 2011. Från början var broderierna mycket stora men de blev mindre i storlek när hon blev äldre.

Laine var inte intresserad av att sälja det som hon gjorde. Det resulterade i att hon hade mängder av vävar och broderier i förråden förutom det som satt hopklämt på väggarna.

Efter hennes död så bestämde hennes dotter att visa upp det som Laine har gjort och även sälja hennes alster.

Relaterat

  • Datum: 2020-09-30 - 2020-10-30
  • Tid: 14:00 - 19:00
  • Organisatörens namn:
  • Organisatörens epostadress:
  • Organisatörens telefonnummer:
  • Plats: Biblioteket
  • Adress: Stationsgatan 19
  • Postnummer:
  • Stad: Tärnsjö

De kommentarer som skrivs skickas till ansvarig för aktuell sida. Inga kommentarer publiceras på webbplatsen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML attibut är godkända att använda:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>