Turistpärla 2021 – Olpersgården

En levande gård där du kan känna historiens vingslag

Veckans turistpärla är Olpersgården. Vi tackar för förtroendet. Olpersgården är vår gamla släktgård som funnits i familjen i över 400 år. Vår gård ligger i det nordöstra hörnet av Heby kommun i byn Skogbo och vi är en levande gård med djur, skog och odlingar men som också har en turistverksamhet genom att visa upp våra hus och berätta om gårdens och föremålens historia.

Man kan kalla vår gård för en privat hembygdsgård, men det unika är att de gamla husen har stått på samma plats sedan de byggdes. Väggmålningarna och inredningen som snart är 200 år sitter på samma plats som konstnären Hans Wikström målade bostadshuset invändigt och alla saker och föremål hör till gården och har använts här någon gång i historien.

Guidade visningar sedan 1950-talet
Vi har sedan 1950-talet visat upp vår gård med guidade visningar och det fortsätter vi med. Ett besök på Olpersgården innebär en guidad visning som tar mellan 1-1,5 timme. Ni har sedan möjlighet att fika på vårt stillsamma gårdstun eller inomhus om det regnar. Vi välkomnar mindre eller större grupper och ett besök bokas via våra kontaktvägar. Vid ett besök hos oss träffar ni antingen den nuvarande ägargenerationen Olof Olsson eller den tidigare generationen med Lars-Erik och Anitha Olsson som bor på gården.

En levande gård med djur och växter
Förutom vår besöksverksamhet är vi fortfarande en levande gård. I alla tider har det funnits djur på gården. En viktig del för välståndet bland bönder i Östervåla under 17 och 1800- talet var att det fanns bra möjligheter för bete och foder till kor, både på fuktigare ängar runt Tämnaren och i de stora skogarna där varje by hade vallar eller fäbodar. I Skogbo som ligger i kanten till storskogen släppte vi djuren direkt på skogen och tog hem dem för mjölkning. Kor med bra foder gav mycket mjöl och smör som såldes vidare. Idag har vi slutat med mjölkkor utan har beteskor som föder  upp sina egna kalvar och producerar kött i slutändan. Vi brukar också jorden genom spannmålsodling och förvaltar och sköter våra skogar.

Vid ett besök hos oss kan man ha olika naturupplevelser, främst genom gårdens olika växter. På våren är trädgården först ett blått hav av scilla för att sedan svämmas över av gullvivor. I början av juni blommar orkidén guckuskson i Falshålets naturreservat som ligger på vår mark, ett besök till blommorna och sedan en guidad visning brukar vara populärt.

Olpersgården tipsar om sitt smultronställe – Tämnaren

Vi vill som vårt smultronställe tipsa om vår stora insjö Tämnaren som ligger några kilometer från Skogbo. Närmast oss ligger Aspnäs med den vackra gårdskyrkan och de fina betesmarkerna och strandängarna runt sjön. Det finns mängder av fåglar i och kring sjön, man kan både höra rördrom eller skåda havsörnar över sjön. Vår och höst samlas mängder av flyttfåglar. På vintern om förutsättningarna är rätt brukar det vara fina förhållanden för skridskoåkning på Tämnaren. Ett av de bästa ställen att utgå från för att komma till sjön är från Aspnäs.

För mer inblick i Olpersgården och andra turistpärlor i sommar, följ vårt Instagramkonto: Upplevhebykommun

Kontakt

Olpersgården
0292-220 81
larsols@spray.se
Skogbo 143
740 46 Östervåla
(Vägen mot Tierp från Månkarbovägen)