Våra medarbetare – lärare

KerstinJag heter: Kerstin Hörnquist Åstrand

Jag jobbar på: Heby skola. Egentligen har jag nått åldersstrecket för att vara ledig, men jag ser mig som ”seniorkonsult”, jobbar tre dagar/vecka och det är jätteroligt. Fick min första lärartjänst i Heby kommun och här rotade jag mig och blev kvar. I höst har det gått 45 år sedan jag flyttade hit och jag trivs så bra. Sju olika ”skolhus” och många klassrum har jag hunnit jobba i under åren.

Jag jobbar med: Undervisning, jag lär barn att läsa, skriva och räkna. Förutom allt vi gör i bild, biologi och geografi, förstås.
Ett visst hantverk är också väsentligt, tycker jag. Lera finns det gott om här i närheten och ull är också ett bra material att utgå ifrån. Handens arbete är viktigt och ger helt andra erfarenheter än att bara skriva och ”fylla i”. Att jobba med en idé, göra en skiss och genomföra en planerad handling är att växa, även om resultatet inte alltid blev det man hade i åtanke. Musiken är också väsentlig, mina elever får sjunga en hel del. ”Jag kan…” är en viktig och utvecklande tanke.
Annars är ARBETSGLÄDJE, LUST och GEMENSKAP mina ledord i klassrummet och det gäller både barn och vuxna.

Så ser en vanlig arbetsdag ut för mig: Jag börjar klockan 8 och försöker komma en stund innan. Dagens planering med ämnen och hålltider skriver jag på tavlan så alla elever ser vad vi ska göra under dagen. När klockan är 08.10 ställer jag mig i dörren och tar alla elever i hand och hälsar god morgon. Barnen går in och läser sin ”lånebok” eller jobbar tyst med eget arbete i 20 minuter. Efter det påbörjas ett gemensamt arbete. Det kan vara en genomgång av något nytt moment eller en fortsättning på något vi påbörjat. Efter 09.00 är det en rast och sedan fortsätter arbetet fram till lunch. Vi äter oftast strax före halv tolv och jag äter alltid med barnen, s k pedagogisk lunch. Jag tycker att vår personal som planerar och lagar maten gör ett fantastiskt jobb som lyckas skapa luncher (för en ganska liten peng), där även grönsaker, bröd, smör och mjölk ingår. Att kunna hantera kniv och gaffel och ha ett hyggligt bordsskick är viktigt, tycker jag.
Eftermiddagen fortsätter med alla de olika aktiviteter som skolan innebär och när barnen gått hem för dagen påbörjas rättning av böcker och planering av nya arbetsområden, eller bara veckans eller morgondagens arbete. Vissa dagar planerar arbetslaget tillsammans och andra dagar är det enskild planering, samt att skriva veckobrev och dokumentation av olika slag.

Det bästa med mitt jobb: Att träffa alla positiva, intresserade och levnadsglada barn.

Det skulle jag vilja förbättra med mitt arbete eller min arbetsplats: När det gäller rollen som lärare (mitt arbete) vill jag påstå att skolans verksamhet och kraven på dokumentation har förändrats totalt under mina 45 år i skolvärlden. Kommunaliseringen var ett stort misstag, mycket kunskap om skolans organisation gick förlorad. Vissa läroplaner (jag har genomlevt fem!) har varit flummiga och oklara. Försöket att bygga om lärarutbildningen har inte lyckats särskilt väl, och idén med förstelärartjänster skapar split och förvåning och genererar inte samarbete. De olika politiska partierna har säkert haft goda intentioner, men Persson, Björklund och Fridolin har orsakat stor oreda. Den löneökning som förstelärarna fick borde ha gått till att betala en anständig lön till alla våra lärarassistenter som arbetar sida vid sida med oss, de förtjänar högre lön för sitt engagerade arbete. För övrigt hoppas jag att skolan ska få sin arbetsro tillbaka och att ALLA inser att vi strävar åt samma håll med vårt arbetsmaterial: att få nöjda, positiva, arbetsvilliga och kunniga elever som hittar sin plats både i skolan och senare i arbetslivet. Alltså att våra unga blir både goda och bidragande samhällsmedborgare och tillfreds med sina liv.
Önskemål just för vår egen skola (min arbetsplats) är att allt inom vårt datasystem ska fungera mer ”skolanpassat” i framtiden.

Det bästa med Heby kommun: Som jag sa så trivs jag mycket bra i Heby. Vi har alla fördelar som finns med att bo på landet, men ändå så nära till ett antal städer och bara en timme till huvudstaden. Här finns det mesta man behöver, vi har goda möjligheter till sport av olika slag, ett bra bibliotek och vacker natur. Kommunikationerna är goda och det är lätt att få kontakt med omgivningen. Jag gillar Heby och Hebyborna.

Relaterat

De kommentarer som skrivs skickas till ansvarig för aktuell sida. Inga kommentarer publiceras på webbplatsen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML attibut är godkända att använda:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

De kommentarer som skrivs skickas till ansvarig för aktuell sida. Inga kommentarer publiceras på webbplatsen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML attibut är godkända att använda:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>