Trygghetslarm

Du som är över 65 år eller som har någon form av funktionsnedsättning och känner dig orolig för till exempel att ramla utan möjlighet att tillkalla hjälp har möjlighet att ansöka om trygghetslarm.

Trygghet i din bostad
Ett trygghetslarm är en liten larmknapp som du bär runt handleden ungefär som en klocka. När du trycker på larm knappen blir du kopplad till en larmcentral. Vid larmcentralen finns personal som svarar dygnet runt. Larmet fungerar oavsett vart i din bostad du befinner dig men det fungerar inte utanför bostaden. Trygghetslarmet ska i första hand användas vid akuta händelser som till exempel om du blivit sjuk eller har ramlat.

Vem hjälper dig när du larmat?
När du larmar får du svar av den larmcentral som kommunen anlitar och du berättar ditt ärende för personen som svarar. Därefter kontaktar larmcentralen kommunens hemtjänstpersonal som kommer och hjälper dig med det du behöver hjälp med.

På grund av stora geografiska avstånd i kommunen kan det ta upp till en timme innan hjälpen hinner fram, men i de flesta fall går det betydligt fortare än så.

Kommunens hemtjänstpersonal
Det är alltid kommunens hemtjänstpersonal som kommer för att hjälpa dig när du har larmat, detta gäller även om du har valt en annan utförare för eventuellt beviljade hemtjänstinsatser. Det är inte möjligt att välja att någon annan hemtjänstutförare besöker dig när du har larmat.

Kostnad för trygghetslarm
För trygghetslarm gäller abonnemangsavgifter per månad, vilket gör att avgift alltid gäller hel månad oavsett om den enskilde tillfälligt vistas utanför hemmet, exempelvis vid sjukhusvistelse. Avgift för trygghetslarm debiteras så länge larmet är installerat i hemmet och den enskilde inte har avsagt sig larmet. Avgiften ingår i de avgifter som räknas som vård- och omsorgsinsatser och omfattas av maxtaxan.

När trygghetslarmet inte längre behövs
Om du inte behöver trygghetslarmet längre ska du eller någon anhörig kontakta din biståndshandläggare för återlämning av larmet. Larmet kan inte överlåtas till någon annan. Om larmet inte lämnas åter riskerar du att debiteras kostnaden för larmapparaten.

 

Relaterat

De kommentarer som skrivs skickas till ansvarig för aktuell sida. Inga kommentarer publiceras på webbplatsen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML attibut är godkända att använda:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>