Medling

Medling

Medling med anledning av brott – ett möte med vinster för framtiden

Vad är medling vid ungdomsbrott?
Medling är ett frivilligt möte mellan en ungdom som begått brott och den eller de som drabbats av brottet.

Vad innebär medling för den som blivit utsatt för brott?
För den som har blivit utsatt för brott finns en möjlighet att förklara vilka konsekvenser händelsen har fått för honom/henne. Genom medling finns möjlighet att bearbeta sina upplevelser. Det ges möjligheter att ställa frågor, få ett ansikte på den som utfört brottet, vilket kan hjälpa till att lämna händelsen bakom sig eller minska eventuell rädsla.

Vad innebär medling för den som begått brott?
För den som begått brott finns en möjlighet att under ordnade former få möta den som blivit utsatt för brottet och ta ansvar för sin handling. Det ges möjlighet till att förklara vad som hänt och varför det hände samt en möjlighet att ställa saker och ting till rätta. D.v.s. att ta ansvar för vad man har gjort. Parterna skall genom medlingsförfarandet bättre kunna uppnå förståelse – för vad som har hänt, varför det hände och vilka konsekvenser brottet medfört – men inte nödvändigtvis försoning. Medling syftar också till att förebygga återfall bland unga lagöverträdare. Det handlar inte om vem som har rätt eller fel, eller om att fördela skuld eller om att döma någon.

Medling initieras av polis och/eller socialtjänst när ungdom har polisanmälts för brott. Medlingsmötet sker tillsammans med opartisk medlare. Medlaren har samma sekretess som inom socialtjänsten.

Kontakt

Mottagning Barn och familj
0224-360 30

De kommentarer som skrivs skickas till ansvarig för aktuell sida. Inga kommentarer publiceras på webbplatsen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML attibut är godkända att använda:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>