Ekonomiskt stöd

När pengarna inte vill räcka till

Vad är försörjningsstöd och vem har rätt till det?
Försörjningsstöd är ett ekonomiskt stöd och dess roll är att fungera som ett yttersta skyddsnät för människor som har tillfälliga försörjningssvårigheter. Stödet riktar sig till dem som inte kan försörja sig genom egen inkomst eller som har egna inkomster som inte räcker för att täcka hushållets grundläggande behov. Försörjningsstödet är enbart utformat för att täcka ett hushålls mest grundläggande behov som kostnader för mat, boende med mera. Hushållets gemensamma inkomster och tillgångar påverkar hur mycket du kan få i försörjningsstöd. Alla som vistas och bor i Heby kommun och inte kan försörja sig på annat sätt kan ha rätt till försörjningsstöd.

Hur mycket kan jag få i stöd?
Riksnormen är den norm som avgör nivån på försörjningsstödet och det belopp som kan beviljas utifrån aktuell familjesammansättning. Beloppen bestäms av regeringen inför varje nytt kalenderår och gäller som miniminivå för de behov som skall täckas varje månad. På Socialstyrelsens hemsida har du möjlighet att göra en provberäkning för att få reda på om din ekonomi ligger över eller under nivån för att få försörjningsstöd.

Hur ansöker jag om försörjningsstöd?
Om du inte har ett pågående ärende avseende försörjningsstöd så ska du ringa till vår mottagningstelefon eller mejla till vår mottagningsmejl. Du kan även ringa eller mejla  för att få information och rådgivning gällande reglerna runt försörjningsstöd. Om ingen svarar i telefonen så kopplas du till röstbrevlådan där du kan lämna namn och nummer så kommer en socialsekreterare att ringa upp dig. Vi försöker ringa upp samma dag, men om vi inte får svar eller vid hög arbetsbelastning ringer vi upp senast nästkommande vardag.

Sus anslut ditt bankkonto

För att pengarna från försörjningsstöd ska komma in på ditt bankkonto så behöver ditt bankkonto vara SUS-anslutet. Om ditt bankkonto inte är anslutet till SUS kommer Swedbank att skicka ut en avi till dig, vilket fördröjer utbetalningen av ekonomiskt bistånd för dig med några dagar upp till en vecka. Du behöver omgående, gärna redan under veckan, anmäla ditt bankkonto till Swedbanks kontoregister så att bankkontot blir SUS-anslutet.

  • Att ditt bankkonto blir SUS-anslutet påverkar inte ditt bankkonto på annat sätt än att du slipper få ekonomiskt bistånd utbetalt via avi, dvs utbetalningen går fortare och pengarna kommer till dig snabbare.
  • Har du en annan bank än Swedbank så behåller du din gamla bank, precis som vanligt, även fast du SUS-ansluter ditt bankkonto.
  • Även om du redan är kund hos Swedbank så behöver du anmäla ditt bankkonto till Swedbanks kontoregister för att slippa få utbetalningen via avi.

Du kan läsa mer via dokumentet ”Så ansluter du ditt bankkonto till Sus” nedan eller på https://www.swedbank.se/privat/kort-och-betala/betalningar/anmal-konto-till-swedbanks-kontoregister.html

 

Användbara länkar

Kontakt

Nya ärenden
0224-360 09
forsorjningsstod@heby.se

Telefontider till handläggare
Måndag 13.00–14.00
Onsdag 08.30–09.30
Fredag 08.30–09.30

Andreas Asklöf
1:e Socialsekreterare
0224-360 83
andreas.asklof@heby.se

Therese Hellgren
0224-362 14
therese.hellgren@heby.se

Helena Mörk
0224-362 32
helena.mork@heby.se

Pernilla Utengen
0224-362 16
pernilla.utengen@heby.se

Anna Spångberg
0224-360 04
anna.spangberg@heby.se

Erik Brattström Gärder
0224-362 18
erik.brattstrom.garder@heby.se

Martha Thelander
0224-361 32
martha.thelander@heby.se

Mariana Kannussaari
mariana.kannussaari@heby.se
0224-362 68

Jimmy Hedman
jimmy.hedman@heby.se
0224-645 30

Jenny Johnsson
Enhetschef
0224-362 78
jenny.johnsson@heby.se

Öppettider
Receptionen Blå huset
Måndag–torsdag 08.00–15.30
Fredag 08.00–15.00
Lunchstängt 12.00–12.45
Dag före röd dag stänger receptionen klockan 12.00

Besöksadress
Vård och Omsorgsförvaltningen
Blå huset
Storgatan 3, Heby

Postadress
Vård och Omsorgsförvaltningen
Försörjningsstöd
Heby Kommun
744 88 Heby

De kommentarer som skrivs skickas till ansvarig för aktuell sida. Inga kommentarer publiceras på webbplatsen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML attibut är godkända att använda:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>