Riksfärdtjänst

Vad är riksfärdtjänst?

Kollektivtrafiken idag har i stor utsträckning anpassats för att alla, oavsett funktionsnedsättning, ska kunna resa med allmänna kommunikationer. Förbättringen gäller tillgängligheten till både transportfordon och stationer samt möjlighet till ledsagning vid stationer. Det här innebär att många av de som tidigare behövt resa med riksfärdtjänst nu kan genomföra resor med den vanliga kollektivtrafiken som alla andra.

Om du vill göra en längre resa och om du har ett stort och varaktigt funktionshinder som gör att du inte kan resa till vanliga resekostnader med allmänna kommunikationer eller om resan inte kan göras utan ledsagare kan du beviljas riksfärdtjänst. Kraven för att du ska beviljas riksfärdtjänst är högre än vad det är för färdtjänst.

En riksfärdtjänstresa ska ha rekreation, fritidsverksamhet eller annan enskild angelägenhet som ändamål för att beviljas. Resan kan antingen ske med allmänna kommunikationer eller med färdtjänstfordon. I vissa fall kan resan ske med båda delarna. I första genomförs riksfärdtjänstresor som tågresa tillsammans med ledsagare.

I Heby kommun är det biståndshandläggarna som handlägger riksfärdtjänstärenden.

Hur gör jag för att ansöka?

Riksfärdtjänsten skiljer sig från färdtjänsten när det gäller hur du ansöker. Du ansöker om riksfärdtjänst vid varje enskild resa du gör och behovet utreds från gång till gång. Ansökan gör du genom att fylla i och skicka in en ansökningsblankett, samt ett läkarintyg senast tre veckor innan du ska resa (kontaktuppgifter finner du till höger och ansökningsblankett nedan). Inför jul- och nyårshelgen behöver du skicka in din ansökan cirka fem veckor innan du ska resa.

Blir du beviljad att åka så är det biståndshandläggaren som bokar resan åt dig, du får sedan hem ett beslutsmeddelande och en kopia på bekräftad resebeställning i brevlådan. Blir du inte beviljad att åka har du möjlighet att överklaga det beslutet, skriftlig information kommer då tillsammans med ditt beslut om hur det går till.

Vem får följa med?

Har du behov av hjälp under resans gång kan du bli beviljad att få ta med dig en ledsagare. Ledsagaren beviljas inte om du klarar resan själv men inte vistelsen vid resmålet. Blir du inte beviljad en ledsagare men vill ha någon med dig kan du ta med en medresenär.

Vad kostar det?

Det är regeringen som beslutar om hur mycket riksfärdtjänsten ska kosta. Egenavgiften motsvarar som regel det normala biljettpriset för allmänna kommunikationer. Ledsagare åker alltid gratis. En medresenär betalar samma pris som du som riksfärdtjänstberättigad gör om ni åker med färdtjänstfordon. Åker ni allmänna kommunikationsmedel betalar medresenären sin egen biljett. Egna barn åker gratis om de är under sju år.

Relaterat

Kontakt

Ansökan om riksfärdtjänst

0224-360 00 (Växel)
0224-361 67 (Handläggare)

Telefontid
Måndag–tisdag, torsdag–fredag 08.30–10.00
Onsdag 13.00–14.00

I övrigt kan du lämna meddelande så ringer vi dig så snart vi kan.

bistandsenheten@heby.se


Heby kommuns växeln
0224-360 00

Besöksadress
Vård- och omsorgsförvaltningen
Storgatan 3, Heby

Postadress
Vård- och omsorgsförvaltningen
Biståndsenheten
Heby Kommun
744 88 Heby

De kommentarer som skrivs skickas till ansvarig för aktuell sida. Inga kommentarer publiceras på webbplatsen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML attibut är godkända att använda:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>