Riksfärdtjänst

Vad är riksfärdtjänst?

Om du har ett funktionshinder som gör att du inte kan resa med vanliga resekostnader och vill göra en längre resa kan du ansöka om riksfärdtjänst. Kraven för att du ska beviljas riksfärdtjänst är högre än vad det är för färdtjänst.

En riksfärdtjänstresa ska ha rekreation, fritidsverksamhet eller annan enskild angelägenhet som ändamål för att beviljas. Resan kan antingen ske med allmänna kommunikationer eller med färdtjänstfordon. I vissa fall kan resan ske med båda delarna.

I Heby kommun är det biståndshandläggarna som handlägger riksfärdtjänstärenden.

Hur gör jag för att ansöka?

Riksfärdtjänsten skiljer sig från färdtjänsten när det gäller hur du ansöker. Du ansöker om riksfärdtjänst vid varje enskild resa du gör och behovet utreds från gång till gång. Ansökan gör du genom att fylla i och skicka in en ansökningsblankett senast tre veckor innan du ska resa (kontaktuppgifter finner du till höger och ansökningsblankett nedan). Inför jul- och nyårshelgen behöver du skicka in din ansökan cirka fem veckor innan du ska resa.

Blir du beviljad att åka så är det biståndshandläggaren som bokar resan åt dig, du får sedan hem ett beslutsmeddelande och en kopia på bekräftad resebeställning i brevlådan. Blir du inte beviljad att åka har du möjlighet att överklaga det beslutet, skriftlig information kommer då tillsammans med ditt beslut om hur det går till.

Vem får följa med?

Har du behov av hjälp under resans gång kan du bli beviljad att få ta med dig en ledsagare. Ledsagaren beviljas inte om du klarar resan själv men inte vistelsen vid resmålet. Blir du inte beviljad en ledsagare men vill ha någon med dig kan du ta med en medresenär.

Vad kostar det?

Det är regeringen som beslutar om hur mycket riksfärdtjänsten ska kosta. För närvarande ligger den kostnaden på cirka 12 kr/mil. Ledsagare åker alltid gratis. En medresenär betalar samma pris som du som riksfärdtjänstberättigad gör om ni åker med färdtjänstfordon. Åker ni allmänna kommunikationsmedel betalar medresenären sin egen biljett. Egna barn åker gratis om de är under sju år.

Relaterat

Kontaktuppgifter till biståndshandläggare som handlägger riksfärdtjänst

Malin Höwing
0292 – 719 55

Berith Pettersson
0224 – 361 88

Karin Nordin
0224 – 361 34

Sofie Ahlin
0292 – 717 62

Caroline Ahlin
0224 – 362 20

Du kan också mejla till; bistandsenheten@heby.se
Eller ringa via växeln; 0224 – 360 00

Vi har telefontid mellan 8 – 9.30, övrig tid kan du lämna meddelande så ringer vi upp så fort vi kan.

Besöksadress:
Vård och Omsorgsförvaltningen
Blå huset
Storgatan 3
744 88 Heby

Postadress:
Vård och Omsorgsförvaltningen
Biståndsenheten
Heby Kommun
744 88 Heby

De kommentarer som skrivs skickas till ansvarig för aktuell sida. Inga kommentarer publiceras på webbplatsen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML attibut är godkända att använda:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>