Viktiga telefonnummer om du känner oro själv eller för någon annan

Hjärta i händerNär vi minskar fysisk kontakt med andra kan det leda till att vi känner oss ensamma, nedstämda eller oroliga. Vi kan också känna oss oroliga och rädda för att bli smittade av viruset eller för att någon av våra närstående ska smittas. Förändringar i samhället som den pågående pandemin för med sig, kan hos många skapa oro och frustration och känslorna förstärks ofta av att vi inte vet hur situationen kommer att utvecklas. Då är det bra att komma ihåg att situationen kommer att gå över.

Alla reagerar olika i oroliga tider. Om du känner dig mycket orolig, nedstämd, har svårt att sova eller inte kan släppa tankarna på viruset, finns det några saker du kan göra för att själv hantera din oro eller stress.

  • Fortsätt med dina vanliga rutiner så gott det går.
  • Försök att hålla dig sysselsatt med saker som du mår bra av.
  • Om du känner att nyheterna gör dig mer orolig eller får dig att må dåligt – testa att begränsa tiden du tittar eller lyssnar på nyheter och använder sociala medier.
  • Det sprids mycket felaktig information i kristider som kan bidra till oro. Det är viktigt att du hämtar din information om covid-19 från tillförlitliga källor.

Det är också bra att sätta ord på sin oro. Prata med någon som du litar på och berätta hur du känner. Om du hellre pratar med någon utomstående finns det flera organisationer som erbjuder stöd via telefon, chatt eller mejl.

Självhjälpsprogram
Nu kan du som bor i Uppsala län och känner oro över covid-19 och pandemin också få hjälp till självhjälp genom ett digitalt
tre-veckorsprogram. Programmet har utvecklats av forskare vid Karolinska institutet och bygger på metoden KBT, kognitiv beteendeterapi. Det genomförs på tre veckor, och sköts helt och hållet av användaren, utan medverkan av vårdpersonal.

Läs mer och starta självhjälpsprogrammet för att hantera oro för covid-19

Här hittar du en lista på telefonnummer till organisationer där du kan söka hjälp

Om du behöver hjälp med att ringa kan du använda Teletal. Det är en tjänst där du får stöd och hjälp i telefon-samtal. Teletal är gratis. Ring Teletal på telefonnummer 020-22 11 44.

Nationellt informationsnummer – 113 13
För allmänna frågor om coronaviruset och myndigheternas rekommendationer.

Sjukvårdsrådgivning – 1177
Ring endast om du behöver personlig sjukvårdsrådgivning. Använd inte detta nummer för allmänna frågor om coronaviruset eller om myndigheternas rekommendationer.

Vid akuta nödsituationer – 112
Ska endast användas vid fara för liv, egendom eller miljö.

Röda korsets stödtelefon – 0771 900 800
Om du känner stress och oro kring utbrottet av coronaviruset. Öppet vardagar mellan 12-16.

Jourhavande präst hos Svenska kyrkan – 112
Ring numret och be dem koppla dig till jourhavande präst. Går även att nå via Svenska Kyrkans chatt.

Jourhavande medmänniska – 08-702 16 80. (Alla dagar 21-06)
Öppet mellan 21-06 varje natt

BRIS stödtelefon för barn – 116 111
Öppet vardagar 09-12 och 14-21 samt helger 14-21. Finns även chatt.

BRIS vuxentelefon om barn – 077 150 50 50
Stöd och information kring frågor som rör barn. Öppen vardagar 09-12

Föräldralinjen – 020 85 20 00
Föräldralinjen är till för dig som är orolig för ditt barn eller ett barn i din närhet. Samtalen kan handla om stora eller små problem kring barn oavsett ålder.

Kvinnofridslinjens nationella stödtelefon – 020-50 50 50
För dig som utsatts för fysiskt, psykiskt och sexuellt våld.

TRIS (hedersrelaterat våld och förtryck) 0774-40 66 00
TRIS står för Tjejers Rätt i Samhället och arbetar mot hedersrelaterat våld och förtryck. Till TRIS nationella jourtelefon kan du vända dig till anonymt för att få stöd och råd.

Äldrelinjen – 020 22 22 33
För dig som är över 65 år och behöver någon att prata med. Drivs av organisationen Mind och har öppet vardagar 08-19 och helger 10-16.

Självmordslinjen ­- 90 101
På Självmordslinjen som drivs av föreningen Mind kan du som mår dåligt chatta eller prata i telefon med deras volontärer alla dagar. Du kan också mejla in dina frågor.

Stör döden
www.stordoden.se, kan du få konkreta tips på hur vi kan störa döden. Vad kan du säga? Vad kan du göra? Vad ska du vara uppmärksam på? Genom att göra något så enkelt som att fråga den som mår dåligt och lyssna på svaret kan liv räddas och förändras.

UD:s telefon för frågor om resande – +46 840 59 200
Frågor om utlandsresor och råd och stöd till svenskar som befinner sig utomlands.

Du hittar alltid uppdaterad information om Covid-19 och samhällssituationen på:

www.folkhälsomyndigheten.se

www.krisinformation.se