Vintern står för dörren – nu är snöröjarna redo

Daniel Hagman, gatuansvarig och Peder Karlsson, snöröjare i Tärnsjö.

I 42 år har Peder Karlsson röjt snö i Heby kommun. Nu laddar han för ännu en säsong och hoppas på lagom mycket snö.

– En vinter med fem-sex minusgrader och lagom mycket snö skulle vara perfekt. Tyvärr har det de senaste åren pendlat alltför mycket mellan tö och kyla och det ger oss sämre förhållanden ur snöröjningssynpunkt, säger Peder Karlsson.
Han ansvarar, tillsammans med sina underentreprenörer, för snöröjning och sandning i Tärnsjö. Han utför också viss snöröjning åt Trafikverket.
– Vissa vägar och gator här i Tärnsjö ligger under Trafikverkets ansvar och andra ligger under kommunens ansvar. Genom att vi utför arbete åt båda parter så får vi en bra överblick av snöröjningen i hela orten. Sedan har ju Trafikverket fler entreprenörer men vi har alla ett mycket bra samarbete, säger Peder Karlsson.
Oftast är det sandningen som inleder vinterväghållningssäsongen i slutet på oktober eller under november.
– När det fuktiga höstvädret fryser på så kan det bli hiskeligt halt och då är det dags för sandning. I regel hinner vi sanda innan det är dags för första snöröjningen, säger Peder Karlsson.

Vid sju centimeter startar snöröjningen
Riktlinjen för snöröjning i Heby kommun är sju centimeter. När snödjupet är sju centimeter kallas Peder och hans övriga kollegor ut av gatuansvarige Daniel Hagman.
– I och med att Heby kommun är så stor geografiskt så har jag stor hjälp av snöröjarna för att kolla av läget på varje ort. Vi följer ju väderprognoserna men vädret kan variera stort mellan våra olika orter. Därför blir snöröjarnas rapportering till mig viktig. Det fungerar jättebra. Vi har tur här i Heby kommun som har lokalt förankrade entreprenörer, säger Daniel Hagman, gatuansvarig på Heby kommun.

Snön avgör tid för snöröjning
När på dygnet som snöröjningen sker beror helt och hållet på när det snöar. Därför kan Heby kommun aldrig lova att det inte snöröjs på nätterna eller att det är färdigt på morgonen när alla ska ge sig iväg.
– Vi försöker alltid hålla de stora gatorna farbara och börjar med dem. Är det tidigt på morgonen brukar vi försöka ta tillfartsvägar till skolor och förskolor innan barnen anländer. Därefter röjer vi enligt en viss tur. Vi har rutin och lokalkännedom och det brukar flyta på bra.
Plogvallar ska läggas upp så att de orsakar så lite hinder som möjligt för allmänheten. Dock är det oundvikligt att det bildas snövallar. När det blir för mycket snö i gatukorsningar och liknande fraktas snön bort.
– Det har vi dock bara möjlighet att göra när det har kommit riktigt mycket snö. Vi vill också vara tydliga med att det inte ingår i kommunens ansvar att ta bort snö vid brevlådor och soptunnor. Däremot försöker vi se till att inte lägga upp onödigt mycket snö vid infarter, säger Daniel Hagman.

Vädjan till kommuninvånarna
Peder Karlsson har en vädjan till kommunens invånare inför vintersäsongen.
– Vintern är tuff och vissa säsonger blir tuffare än andra då vi alla, både entreprenörer, fastighetsägare och övriga invånare, verkligen får kämpa med snön. Jag har full förståelse för att man blir både trött och irriterad emellanåt men det finns några punkter som det vore toppen om vi kunde samverka kring.
1. Om man ser att det snöar så är det bra om man inte parkerar bilen på villagatan. Den kommer att vara i vägen när vi plogar och slutresultatet blir mycket sämre.
2. Låt inte barnen leka i snövallarna utan vuxet sällskap. Det är varje snöröjares mardröm att skada ett barn.
3. Håll avstånd till maskiner som jobbar med snöröjning. Vi försöker alltid ha koll runt om maskinen men om vi blir uppmärksammade på en bil på avstånd så har vi mycket större chans att lösa möten och annat på ett säkrare sätt.

Håller tummarna för en lagom vinter
Nu laddar Peder Karlsson och övriga snöröjare i kommunen för vintersäsongen och hoppas på en lagom snörik och kall vinter.
– Jag gillar verkligen det här med vinterväghållningen. Det är en tillfredsställelse att det blir fint efter utfört arbete och jag sätter en ära i att göra ett bra jobb, säger Peder Karlsson.

 

Relaterat

Kontakt

Vid frågor om skötseln av kommunens gator
Daniel Hagman
0224-363 55
Daniel.Hagman@heby.se

Vid frågor om skötseln av Trafikverkets gator
Peab
0224-300 36
doheby@peab.se

De kommentarer som skrivs skickas till ansvarig för aktuell sida. Inga kommentarer publiceras på webbplatsen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML attibut är godkända att använda:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

De kommentarer som skrivs skickas till ansvarig för aktuell sida. Inga kommentarer publiceras på webbplatsen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML attibut är godkända att använda:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>